Despre educația copiilor (Tanea Cuțov)


 

 

     Nu numai pentru lenea voastră veţi plăti, ci şi pentru a copiilor pe care i-aţi învăţat să obţină totul de la părinţi: bani, hrană, serviciu, casă, maşină, îmbrăcăminte şi multe lucruri care i-au îndreptat spre distracţii exagerate.


     Fiţi exigenţi cu copiii voştri, învăţaţi-i de mici cu munca în casă, în grădină, pe stradă, pe câmp.


     Nimic nu se obţine fără muncă.


     Nu îi învăţaţi să cerşească. Mai bine îi duceţi undeva la ţară unde să înveţe să muncească pe lângă o gospodărie, sau apelaţi la prieteni care dacă vor să vă ajute cu bani să o facă indirect, prin copiii pe care îi pot folosi să cumpere pâine, să spargă lemne, să aibă grijă de copiii mai mici o oră-două.

     Invăţaţi-i să câştige cu trudă existenţa. Vor şti să aprecieze munca, dar şi omul harnic. Daţile să sape grădina în faţa blocului, să stropească florile cu apă.

      Luaţi cu voi în parc toţi copiii de pe stradă şi faceţi sport, jocuri, alergări, povestiţi-le câte ceva. Alături de copiii voştri vor învăţa lucruri noi şi copiii vecinilor care poate nu au timp, sau nu au talent pedagogic sau nu au posibilităţi.

     Luaţi o minge, două rachete, o bicicletă şi pe rând le daţi tuturor copiilor făcând un concurs duminical cu premii.

     Vă vor iubi copiii şi vă vor urma exemplul în viaţă.

     Faceţi seri de poveşti cu mai mulţi copii, sau concursuri pe teme diferite. Intraţi în joaca lor şi vă vor asculta şi respecta.

     Cu bătaia sau cu vorba aspră nu veţi reuşi să vi-i apropiaţi.

     Redescoperiţi farmecul basmelor în care ar trebui să credeţi şi voi, nu numai copiii, văzând în jurul vostru oameni buni care vindecă numai cu iubire, care vă pot da sfaturi înţelepte, care vă vor povesti despre Dumnezeu, şi sfinţi, şi îngeri, şi planete, şi zboruri fără nave, şi oameni invizibili, şi lucruri care apar sau dispar la simpla dorinţă.
 

     Nu mai lăsaţi copiii să vadă crime, filme cu războaie, încăierări, monştri inexistenţi pe planete fantomă. Innobilaţi-le lumea cu vise şi aspiraţii sublime.

     Idealurile pe care le avem ne caracterizează ca oameni.

     Azi tinerii sunt în căutare, este vârsta când se trezeşte în ei puterea generatoare de viaţă, forţă, elan, imbold, este tumult, este potenţial, este transformare.

     Valorificaţi această forţă, această energie pe care o deţine tinereţea.

     Sugeraţi-le teme, idei, idealuri, nu îi împingeţi spre rutină.

     Lăsaţi-i să viseze şi să-şi aleagă singuri calea în viaţă. Orientaţi-i însă cu discreţie spre ceea ce este bun, constructiv, folositor, făcut cu plăcere, ce este util oamenilor.

     Faceţi bine în jurul vostru, chiar dacă asta cere uneori un efort în plus, şi
binele se va întoarce însutit.

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *