Deoarece eu am renunţat la carne şi lactate ( doar brânză şi unt mai mănânc câteodată) m-am gândit că ar fi util un articol despre cum să-ţi menţi şi să-ţi creşti masa musculară fără aceste alimente pe care eu le consider mai mult dăunătoare organismului decât să aducă vreun beneficiu.
Carnea şi lactatele sunt folosite pentru proteine, dar ceea ce nu ne spune nimeni este faptul că ele sunt de fapt nişte proteine ”second-hand” deoarece animalul a preluat iniţial proteina din mediu vegetal, a folosit-o pentru el iar apoi o transmite mai departe nouă, alături de sânge şi alte toxine.
Cum asta n-ar fi de ajuns, organismul uman are nevoie de aminoacizii esenţiali şi trebuie să se chinuie să descompună această proteină animală, ficatul fiind supus la o muncă în plus care la sfârşitul mesei te lasă mai mult lipsit de energie decât plin de entuziasm.
După ce am stabilit de ce nu are niciun sens să consumi proteină animală plantele având toţi aminoacizii esenţiali într-o formă mult mai uşor de asimilat, să vedem care sunt principalii aminoacizi, care sunt aminoacizii care ajută la dezvoltarea masei musculare şi ce vitamine favorizează abosrbtia lor.
În primul rând există anumite alimente care sunt considerate surse complete de proteine : oul, polenul, spirulina, chlorella, cânepa şi care ar trebui adăugate în alimentaţie dacă vreţi să creşteţi spectaculos în masa musculară.
Cel mai bun mode de consumare din punctul meu de vedere ar fi : ou fiert adăugat în salate, polen crud sau uscat (făcut pudra în amestec cu miere, propolis,apilarnil o linguriţă pe zi) spirulină şi chlorella sub formă de pudra adăugate în smoothieuri, pudra proteică de cânepă care se poate pune în muesli sau la fel în smoothieuri sau bomboane proteice.
Acum să vedem care sunt principalele surse de aminoacizi esenţiali :
1. Cisteină se găseşte în special în gălbenuş de ou, ardei roşu, ceapă, usturoi, brocoli, ovăz, germeni de grâu
2. Histidină în susan, alune, nuci, fasole
3.Izoleucina o găsim cu precădere în albusul de ou, alune, nuci, seminţe de dovleac, mazăre, linte,fasole
4.Leucină la fel în albuş de ou, alune, nuci ,fasole
5. Lizina se găseşte în germeni de grâu, linte, năut, drojdie, nuci, albuş de ou,pătrunjel,alge
6. Metionină în susan, seminţe de dovleac,cereale integrale
7. Fenil-alanină din albuş de ou, seminţe, nuci, alune
8. Treonina în germeni de grâu, alune, nuci, mazăre şi fasole.
9. Triptofan din alune, banane, curmale
10. Tirozină putem lua din alune, migdale, avocado, banane, mazăre, seminţe de dovleac şi susan.
11. Valina o găsim în cereale, spirulină, alge, ou, seminţe
După cum se poate observă nuciile sunt o sursă foarte bună de aminoacizi.
Aminoacizii care favorizează dezoltarea masei musculare sunt :
1. Taurină – ovăz, germeni de grâu, ou, avocado, alge roşii,
2. Glutamină – floarea soarelui, ou, susan
3. Alanină – alge, ou, spirulină, susan, floarea soarelui
4. Arginină – susan, dovleac, ou, alge
În concluzie mâncatul de seminţe te poate face musculos.
Vitaminele care favorizează absorbţia aminoacizilor sunt vitamina B9,vitamina H şi PABA.
1. vitamina B9 se poate lua din avocado ,banane, brocoli, curmale, germeni, fasole, frunze verzi, salate, spanac, nuci, varză
2. vitamina H găsim în alune, banane, migdale, mazăre, roşii, ovăz spirulină, chlorella
3. PABA din germeni de grâu, orez brun, floarea soarelui
Acum că v-aţi făcut o idee şi despre alternativele la carne pe care le aveţi pentru dezvoltarea masei musculare va urez poftă bună.
În lucrarea mea ”Nutriție și dietetică profilactică printr-o alimentație vegană” am prezentat mai multe variante de meniuri prin care-ți poți asigura necesarul proteic fără a consuma proteină animală.