Post cu sucuri, primăvara.


 

     Înainte de începerea postului cu sucuri corpul trebuie pregătit cu 2-3 zile de alimentație exclusiv crudă. Ideal ar fi  o masă de fructe și una de legume (o salată ).

     Ca să pornim ”de pe curat”, cum se spune, este recomandată folosirea unui purgativ ca de exemplu sarea amară, sare Glauber sau chiar sare nigari.

     Deci , în prima zi, de dimineață, punem o linguriță de sare amară într-un pahar cu apă călduță și bem.

     În majoritatea programelor de detoxifiere cu sucuri este utilizată și clisma. Pentru cine este adeptul acestui procedeu, pe lângă purgativ poate adăuga și o clismă.

     Consider că este benefică utilizarea clismei, ea fiind un procedeu obișnuit în asemenea situații și folosit de mii de ani, dar personal nu-mi place acest mod de evacuare a toxinelor. În 2018 am făcut o colonhidroterapie, într-un centru specializat, și a fost ok , dar aceasta este singura mea experiență.

     Programul următor a fost stabilit de Dr. Paavo Airola și este descris în una dintre cele mai bune cărți apărute vreodată pe tema detoxifierii și a postului cu sucuri  ”How to Keep Slim, Healthy and Young With Juice Fasting”, acum 50 de ani .

    Trebuie luat în considerare că acest program este creat pentru persoane bolnave, care vor să se vindece de o anumită suferință, și care ar trebui ținut în condiții optime, adică cum am scris în postarea anterioară.

     Modelul este același pentru toate zilele, iar conținutul sucurilor și durata postului sunt stabilite în funcție de boala tratată. Acest protocol a fost folosit la clinica dr. Paavo Airola, cu succes, în vindecare multor afecțiuni. 

      După trezire : clismă

     După clismă : Masaj cu peria, în uscat, urmat de dușuri alternative cald-rece . (pentru detalii vedeți aici )

      Ora 9:00 – O ceșcă de ceai, cald (250ml) – ceaiul poate să fie de mușețel, mentă sau măceșe în care se adaugă puțin ghimbir și piper negru.

      Ora 11:00 –  Un pahar (250ml) de suc de fructe, proaspăt făcut, în diluție de 50%, adică jumătate apă plată.

      Între 11:00 și 13:00 – Plimbări sau exerciții ușoare, băi de soare ( la clinica dr. Paavo Airola acum se făceau masaje, diferite băi și tratamente pentru a ajuta corpul, în procesul de detoxifiere)

      Ora 13:00 – Un pahar (250ml) de suc de legume, proaspăt făcut sau o cană de supă de legume (vegetable broth) – (rețeta o găsiți aici)

      Între 13:30 și 16:00  Stat în pat . (aici este mai dificil pentru cei are nu prea au timp liber, dar tocmai asta înseamnă vindecarea, să renunți la alergătura după partea materială și să te concetrezi pe sufletul tău)

      Ora  16:00 –  O ceșcă de ceai, cald (250ml) – ceaiul poate să fie de mușețel, mentă sau măceșe în care se adaugă puțin ghimbir și piper negru.

      Între 16:15 și 19:00 Plimbări, băi terapeutice, exerciți fizice ușoare, masaje și alte tratamente.

      Ora 19:00 Un pahar (250ml) de suc de fructe sau legume, diluat în proporție de 50% sau o cană de supă de legume 

      Ori de câte ori simțim că ne este sete, este recomandat să bem apă plată sau minerală. Cea mai optimă apă de consumat, în timpul postului cu sucuri sau doar cu apă. este Apa Minerală Vâlcele, deoarece are o combinație optimă de săruri și minerale, care ajută corpul. Cel puțin așa spun cei care au folosit-o în posturile doar cu apă.

      Cea mai importantă parte a postului este revenirea la normal. Aici trebuiesc avute în vedere 3 reguli de bază :

       1. Mâncați puțin !

       2. Mâncați încet și mestecați foarte bine.

       3. Faceți o trecere, graduală, de câteva zile, spre o dieă normală.

       Ziua 1 : mâncați un măr întreg dimineața și la masa de prânz un castron mic de legume crude , pe lângă sucul și supa din meniul precedent.

       Ziua 2 : câteva prune și smochine lăsate la înmuiat ( cu tot cu apă în care au stat ) la micul dejun. Un castron mic de legume crude la prânz și o supă de legume, fără sare, la masa de seară. Între mese se poate consuma câte un măr întreg. Toate acestea pe lângă sucul și supa din meniul de până acum.

       Ziua 3 : ca și în ziua a doua doar că la micul dejun se pot adăuga câteva nucifere crude. Porția de salată de la prânz se poate mări cantitativ și se poate adăuga un cartof copt sau fiert. Seara se poate consuma o felie de pâine integrală cu supa de legume. 

       Ziua 4 : se poate mânca normal. Dacă țineți postul cu sucuri mai mult de 10 zile, trebuie să adăugați câte o zi în plus pentru fiecare 4 zile de post.

                                                 Aici găsiți ce sucuri sunt recomandate pentru diferite afecțiuni.

     Dacă nu aveți probleme serioase de sănătate și țineți post doar pentru curățarea, întinerirea și purificarea trupului și sufletului, atunci se pot folosi orice fel de sucuri de fructe și legume.

     Cele mai bune sucuri de fructe, la modul general, sunt de : măr, portocală. grapefruit, struguri, ananas și pară. În centrele de tratament din Mexic, cele mai folosite sunt de papaya și lime.

     Sucurile de legume recomandate sunt de : morcov, țelină de pețiol (apio), varză, sfeclă roșie și sucul verde (elixir de clorofilă) făcut din frunze verzi de lucernă, pătrunjel, frunze de morcov, frunze de sfeclă, iarbă de grâu și/sau alte legume cu frunze verzi, disponibile.

     Mineralele din sucurile proaspete :

     Calciu se găsește în special în mandarine, morcovi, kale, năsturel, fructe de soc, gulie, lămâie, varză, ridiche și sfeclă roșie (partea superioară) . Calciul este indispensabil în formarea oaselor, previne inflamațiile și are o influență pozitivă în prevenirea hemoragiei.  Are un rol important în buna funcționare a metabolismului fiind unul dintre cele mai valoroase minerale.

     Potasiu este prezent în struguri, cartofi, spanac, pătrunjel, lămâi, mandarine, păpădie, kale și în majoritatea legumelor cu frunze verzi.

     Sodiu se găsește în  

 

 

     

       

 

 

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *