Andreea și pasiunea pentru flori

 

 

 

Un prieten de pe facebook a pornit o inițiativă grozavă de a încerca să ajute 1000 de oameni în următoarele 6 luni. Ce vis frumos are și el.

     Ideea lui mi s-a părut genială așa că am decis și eu să fac un spațiu pe site – Colțul oamenilor buni – unde fiecare om poate să-mi spună ceea ce-și dorește iar eu o să încerc să-l ajut și invers dacă vrei să ajuți pe cineva la fel poți lăsa aici mesajul tău.

     Haide-ți să ajutăm câți mai mulți oameni să-și îndeplinească visele și să-și rezolve problemele.

 

 

    A doua persoană pentru care simt nevoia să fac ceva este Andreea, o prietenă care mi-a schimbat viața mea și a familiei mele într-un mod incredibil. 

     Fără ajutorul ei nu descopeream niște locuri și oameni minunați care ne-au transformat sufletele și ne-au făcut să ne apropiem ca familie, să ne încărcăm bateriile și să privim viața cu optimism.

     Pe mine personal chiar zilele acestea, prin sfaturile ei bune și îndrumare m-a ajutat să mă liniștesc și mai mult, să-mi găsesc liniștea și pacea într-o viață alertă unde alergătura este principalul cuvânt.

     Prin intermediul ei am reușit să devin mai înțelegător cu copiii și sper să devin un om din ce în ce mai bun.

     Îți mulțumesc Andreea pentru tot și sper să pot să-ți întorc măcar puțin din binele pe care mi l-ai oferit din sufletul tău cald și bun.

 

 

     Ca majoritatea oamenilor Andreea lucrează într-o corporație, este om de afaceri și are o viață încărcată, plină de bucurii dar și alergătură și stres.

     Pasiunea ei secretă sunt florile dar această pasiune n-a apucat niciodată să fie valorificată la adevărata ei nevoie, nevoia de a-ți hrăni sufletul atunci când viața socială te suprasolicită.

    Ușor ușor vrea să și-o dezvolte dar are nevoie de timp și de ajutorul nostru.

    Dacă cunoașteți cursuri de artă florară, orice curs legat de flori, dacă aveți cărți despre flori, dacă aveți semințe sau bulbi sau chiar un buchet de flori ea o să le primească pe toate cu inima deschisă și cu multă bucurie.

    Și toată bucuria ei se va întoarce înzecit la voi.

    Dați-mi doar un mesaj și eu o să le duc la ea pentru voi sau puteți chiar personal dacă timpul vă permite.

     O să vă faceți o mare bucurie care o să vă hrănească sufletul.

      Liniște și pace vă doresc.

Update aprilie : Tatăl meu a fost primul care a venit cu un cadou – un ghiveci de muscari din propria cultură .

     

 Casă iubitoare își caută stăpân

 

 

     Un prieten de pe facebook a pornit o inițiativă grozavă de a încerca să ajute 1000 de oameni în următoarele 6 luni. Ce vis frumos are și el.

     Ideea lui mi s-a părut genială așa că am decis și eu să fac un spațiu pe site – Colțul oamenilor buni – unde fiecare om poate să-mi spună ceea ce-și dorește iar eu o să încerc să-l ajut și invers dacă vrei să ajuți pe cineva la fel poți lăsa aici mesajul tău.

     Haide-ți să ajutăm câți mai mulți oameni să-și îndeplinească visele și să-și rezolve problemele.

 

 

     O să încep eu cu o prietenă care dorința ei cea mai mare acum este să-și vândă apartamentul și să se mute la casă , să petreacă cât mai mult timp în natură.

 

     Tocmai am aflat că o prietenă bună se mută de la bloc la casă ceea ce este o mișcare destul de înțeleaptă pentru ea dar și o ocazie deosebită pentru cine este în căutarea unui apartament.

     În primul rând Dana este un om minunat mereu săritoare să-i ajute pe ceilalți iar cu această energie pozitivă și-a încărcat și spațiul în care locuiește deci sigur e o casă cu un feng-shui bun.

     Acuma dacă mai ești și dinamovist e locul ideal  că e pe Ștefan cel Mare lângă stadion.

     Pentru mai multe detalii vă las numărul ei – 0744.817.573 (Dana Georgescu) sau pot afla eu pentru voi orice detaliu.

     Mi se pare important ca atunci când îți cumperi o casă pe termen lung să testezi cum dormi acolo, cum te simți, dacă e plăcut, confortabil, dacă n-ai un vecin care la miezul nopții dă manele sau se bate sau dimineața cine știe ce se întămplă.

     Așa că dacă vreți și așa ar trebui să ceară orice om pot vorbi să dormiți 1-2 seri acolo să vedeți cum vă simțiți. Bine acum să nu fiți veniți din club în căutarea unui loc de dormit gratis sau homeleși 


     Mult succes.

 

     Aici aveți și datele tehnice : 

     ”Apartament 2 camere Stefan cel Mare – Parcul Circului – 55.000 E negociabil. (sigur o să vă înțelegeți)

     Apartament 2 camere (etaj 3), într-un imobil de pe pe șoseaua Ștefan cel Mare, sector 2,  lângă Parcul Circului, stadionul Ștefan cel Mare și spitalul Colentina.

     Apartamentul este semidecomandat, are o suprafață de 50 mp, format din bucătarie, baie, living, dormitor, spații de depozitare , balcon foarte spațios de 5.47mp un loc ideal de creat o oază de plante sau un spațiu de meditație și pace sufletească .

     Deoarece apartamentul este situat într-un bloc reabilitat terminc cheltuielile cu întreținerea sunt relativ mici chiar și pe perioada iernii.

      Apartamentul este generos cu viitorul propietar nesuferind modificări și lăsând astfel posibilitatea de a-l amenaja dupa bunul plac.

     Dispune de gresie, faianță, parchet lemn masiv, tâmplarie PVC cu geam termopan, balcon închis, aer condiționat, apometre, repartitoare și foartă multă energie pozitivă de care stâpânul casei poate beneficia atunci când se întoarce obosit de la muncă.

      Apartamentul este foarte luminos cu o aură pozitivă, vederea fiind stradală îți oferă o priveliște plăcută unde te poți relaxa după o zi încărcată.

      Ca poziționare este un loc ideal pentru cei cărora le place să se plimbe și să stea la iarbă verde deoarece în imediata apropiere avem parcul Circului, metroul este la doar 5 minute de mers pe jos așa că și drumul la serviciu o să fie destul de rapid și plăcut iar stația de tramvai este chiar în fața blocului. În jur este plin de magazine alimentare și piață iar în spate se găsește faimoasa Farmacia Tei .

     Apartamentul se vinde împreuna cu un loc de parcare o necesitate în București unde numărul de mașini este într-o continuă creștere.”

 

     

 Cum se pot preveni demenţa şi boala Alzheimer (model meniu sănătos)

 

 

 

     Demența și boala Alzheimer au luat o foarte mare amploare în ulimii ani depășind chiar și cancerul. Aceste afecțiuni sunt deosebite deoarece nu afectează numai bolnavul ci întreaga familia care trebuie să aibă grijă de el chiar dacă acesta nici nu-i mai recunoaște.

    Deși se cheltuiesc anual milioane de dolari încă nu a fost descoperit niciun remediu sau vreun tratament eficient iar boala evoluează fără a putea fi oprită până la moartea pacientului. 

     În ultimii 20 de ani s-au publicat aproximativ 100 de cercetări pe zi despre boala Alzheimer dar din păcate înțelegerea și tratarea ei a evoulat foarte puțin iar o vindecare este aproape imposibilă având în vedere că boala provoacă distrugerea rețelelor neuronale.

    Chiar dacă companiile farmaceutice încearcă să găsească soluții pentru a încetini evoluția bolii pentru mulți pacienți deoarece celulele nervoase nu mai pot fi aduse la viață poate să fie prea târziu și ei deja să-și fi pierdut personalitatea pentru totdeauna.

     Oamenii de știință au ajuns la concluzia că atât demența cât și boala Alzeihmer sunt incurabile dar vestea cea bună este că ele pot fi prevenite prin modificarea stilului de viață și a alimentației.

     Mergând pe ideea că tot ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier s-a ajuns la concluzia că înfundarea arterelor din creier cu plăci ateromatoase, plăci formate din colesterol, material lipidic și alte resturi celulare, joacă un rol esențial în dezvoltarea Alzheimerului.

      În lucrarea ” Dietary and Lifestyle Guidelines for the Prevention of Alzheimer’s Disease” apărută în anul 2014 se menționează că alimentația de bază, pentru prevenirea Alzheimerului, ar trebui să fie compusă din legume verzi, leguminoase (fasole, mazăre și linte), fructe și cereale integrale care să înlocuiască carnea și produsele lactate.

     În anul 1901 o femeie pe nume Augusta a fost dusă de către soțul ei la un spital de nebuni din Frankfurt deoarece începuse să uite lucruri, avea halucinații, devenise dezorientată și nu putea să mai aibă grijă de ea.  Aici a fost preluată în îngrijire de dr. Alzheimer și a devenit subiectul acestuia de studiu. După moartea pacientei, dr. Alzheimer descrie acele plăci ateromatoase cât și degenerescența neurofibrilară unde proteina tau devine anormală și microtubulii, în structura cărora intră, sunt afectați iar neuronii nu mai pot funcționa corect.

    Prin această descoperire el ajunge la concluzia că conexiunile cerebrale prezintă arteriolosceroză adică ele devin mai subțire, mai tari și își pierd din elasticitate.

     De obicei ateroscleroza este privită ca o boală a inimii dar a fost descrisă ca o situație generală care se poate dezvolta în întregul organism uman deoarece vasele de sânge se găsesc peste tot.

    În anul 1970 a fost folosit pentru prima oara termenul de demență cardiogenică și care sugera că imbtrânind creierul este mult mai sensibil la deficiența de oxigen și la o proastă circulație a sângelui, aceste condiții ducând la un declin cognitiv. 

     Se pare că circulația cerebrală începe să scadă când omul ajunge la maturitate, pierzând aproximativ jumătate din capacitate în fiecare an și ajungând ca în jurul vârstei de 65 de ani să rămână unde la 20% din capacitatea inițială.

      Oamenii de știință au ajuns la concluzia că prin tratarea afecțiunilor vasculare, ca colesterol mărit și presiune prea mare a sângelui, se poate încetini evoluția Alzheimerului dar nu se poate opri . 

 

     Principalul obiectiv în aceste afecțiuni rămâne prevenția. 

     Colesterolul este o componentă vitală a celulelor și de aceea organismul își fabrică atât cât are nevoie. În momentul în care se consumă alimente bogate în colesterol în special grăsimi saturate și trans nivelul coleserolului din sânge crește foarte mult iar acest lucru este considerat principalul factor de risc pentru toate afecțiunile inimii dar este un factor important și în apariția Alzheimerului.

    În momentul de față această afecțiune este privită mai mult ca una genetică și de aceea stilul de viață și alimentația nu sunt foarte mult luate în considerare. Dar toate studiile făcute pe oameni trăind în colțuri diferite ale lumii au arătat că acești factori sunt foarte importanți în apariția bolii.

 

     De exemplu printre japonezii și africanii care trăiesc în America s-a descoperit prezența Alzheimerului de 4 ori mai mare decât la cei care trăiesc în țările natale.

 

     Dezvoltarea demenței și a Alzheimerului a luat amploare în ultimul timp și în tări ca Japonia și China unde trecerea de la o dietă bazată pe orez și vegetale la una bazată pe multe grăsimi animale și-a spus cuvântul.

 

     După ce consumul de carne s-a triplat iar cel de lactate s-a mărit de 6 ori afecțiunile au început să se înmulțească foarte repede.

 

      În lume India rurală este locul în care se semnalează cele mai puține cazuri de Alzheimer și unde oamenii au rămas la o alimentație tradițională bazată pe legume și cereale.

    Cercetările făcute în Statele Unite ale Americii au arătat că cei care nu mănâncă carne deloc își micșorează probabilitatea de a dezvolta Alzheimer și demență cu 50% iar cu cât carnea este evitată mai mult cu atât scade și riscul.

     Din punct de vedere genetic, în anii 90 ,  a fost decoperită o glicoproteină care predispune la Alzheimer numită Apolopiproteină E4 sau ApoE4 și care se găsește sub o anumită formă aproape în toți oamenii dar doar la 1 din 7 persoane această genă a fost asociată cu boala. S-a demonstrate că dacă moștenești această glicoproteină de la mamă sau tată riscul de a face Alzheimer este triplu iar dacă o primești de la ambii părinți probabilitatea devine de 9 ori mai mare.

    S-a observat la persoanele cu ApoE4 o acumulare anormală de colesterol la nivelul celulelor creierului care poate declanșa boala Alzheimer.

 

     Paradoxal cea mai mare rată de persoane cu ApoE4 a fost întâlnită printre nigerieni care de asemenea au și una dintre cele mai mici rate de Alzheimer.

 

     Explicația este dată de valorile extrem de scăzute ale colesterolului din sânge atribuite unei diete săracă în grăsimi animale și preponderent formată din legume și cereale.

    Deci chiar dacă din punct de vedere genetic ai avut ghinion poți să-ți micșorezi șansele de a face Alzheimer sau demență prin schimbarea stilului de viață.

    Deși este o boală care se manifestă în general la bătrânețe, această afecțiune se dezvoltă în timp și chiar dacă diagnosticarea poate apărea abia în jurul vârstei de 60-70 de ani creierul începe să se deterioreze cu mult timp înainte.

    Alimentația mediteraniană, care este bogată în legume, leguminoase, fructe și nuci și săracă în produse lactate și carne a fost asociată cu o evoluție lentă și cu un risc mult mai mic de a face Alzheimer.

    Beneficiile unei alimentații bazate în special pe vegetale este datorat în mare măsură sutelor de compuși, cu propietăți antioxidante, care pot traversa bariera sânge – creier astfel oferind protecție neuronilor împotriva radicalilor liberi.

     Deși creierul nu are decât 2% din greutatea întregului corp el poate ajunge să consume până la 50% din oxigenul respirat eliberând o cantitate foarte mare de radicali liberi.

     Antioxidanții care se găsesc în special în fructe de pădure și în legumele cu frunze verzi sunt un pion important în apărarea creierului. Experimentele făcute au demonstrate că consumul regulat de afine și căpșuni au încetinit evoluția bolii.

   Un alt studiu a dovedit că consumul regulat de sucuri de legume și fructe pot reduce cu până la 76% riscul de a dezvolta Alzheimer în special la persoanele cu o predispoziție genetică.

   Cercetătorii au ajuns la concluzia că beneficiile uimitoare ale vegetalelor sunt datorate în special unor antioxidanți denumiți polifenoli care se găsesc în cantități foarte mari în struguri, soiul Concord, dar și în merișoare aceastea  fiind mult mai ușor de consumat găsindu-se în formă congelată pe tot parcursul anului.

     Pe lângă propietățile antioxidante s-a observat, în vitro, că polifenolii inhibă formarea de plăci ateromatoase. În teorie acești antioxidanți se poate chiar să elimine metalele grele care se acumulează la nivelul creierului și care joacă un rol important în dezvoltarea Alzheimerului și a altor boli neurodegenerative.

     Cele mai bune rezultate în tratarea Alzheimerului au fost obținute prin tratarea bolnavilor cu turmeric și capsule cu șofran, aceste condimente dovedindu-se la fel de eficiente ca și cel mai popular medicament folosit la ora actuală Aricept(donepezil).

    De curând au fost descoperită anumite gene numite sirtuine sau gene anti-îmbătrânire iar în urma autopsiilor s-a observat că cu cât activitatea acestor gene este mai scăzută cu atât există riscul acumulări de plăci ateromatoase și implicit apariția Alzheimerului.

 

     Pentru a preveni deteriorarea sirtuinelor trebuie evitat procesul de glicozilare (AGE) care crește în concentrație cu cât temperatura de pregătire a alimentelor este mai ridicată, umiditatea este mai scăzută iar timpul de expunere este mai lung.

 

   Adulții care prezintă un grad ridicat de AGE în sânge sau în urină suferă de o pierdere accelerată a funcțiilor congnitive și care a fost identificat inclusive în creierul victimelor Alzheimerului.

    Creșterea AGE-ului în organism este influențată de expunerea la fumul de țigare și de la fumul inhalat în urma prăjirii cărni și a produselor cu carne ( atunci când grăsimea și produsele bogate în proteine sunt expuse la temperature foarte ridicate) dar și în urma unui proces normal de detoxifiere al corpului.

    Modul în care consumăm alimentele determină și nivelul AGE-ului din organism. De exemplu un măr copt prezintă un nivel al AGE-ului de 3 ori mai mare decât într-un măr crud având 45 de unități de AGE în comparație cu mărul crud care prezintă doar 13 unități dar mult sub nivelul unui hot-dog fiert care are aproximativ 6.736 de unități AGE.

     În concluzie o alimentație cât mai puțin procesată și cu cât mai multe vegetale ajută foarte mult în prevenirea și încetinirea bolilor neurodegenerative.

 

 

             Meniu general pentru afecțiuni neurodegenerative

 

 

Micul dejun ora 7:30 ( tot amestecul se lasă la înmuiat cu o seară înainte (în lapte vegetal, suc de portocale sau apă) iar dimineața se adaugă spirulină și/sau chlorella + pudră de roșcove)

 

 

Aliment

Cantitate

Calorii(kcal)

Proteine(g)

Lipide(g)

Carbohidrati(g)

Fibre(g)

Fulgi de ovăz *

50.0 g

176.0

6.8

3.5

29.4

0.3

Semințe de floarea soarelui

20.0 g

116.4

3.9

10.0

4.8

2.2

Merișoare deshidratate

20.0 g

64.0

0.0

0.1

16.4

0.0

Migdale crude românești

15.0 g

96.0

3.6

8.3

2.0

1.8

Apă

250.0 ml

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

Semințe de susan

15.0 g

86.0

2.7

7.5

3.5

1.8

Spirulină pudră (sau/și chlorella)

6.0 g

17.4

3.5

0.5

1.4

0.2

TOTAL

 

555.8

20.5

29.9

57.5

6.3

* fulgii de ovăz obținuți la temperaturi care nu afectează compoziția inițială a bobului de ovăz

 

Gustare ora 11:30  fructe crude (de preferat fructe de pădure)

 

Aliment

Cantitate

Calorii(kcal)

Proteine(g)

Lipide(g)

Carbohidrati(g)

Fibre(g)

Afine

350.0 g

199.5

2.4

1.1

50.8

8.4

Banane*

150.0 g

133.5

1.7

0.5

34.2

3.9

TOTAL

 

333.0

4.1

1.6

85.0

12.3

 

     *Bananele nu sunt cel mai sănătos fruct deoarece conțin mult zahăr și vin de peste mări și țări. Dacă puteți să le înlocuiți cu alte fructe de pădure este perfect.

 

 

Masa de prânz ora 13:30  – supă leguminoase + cartofi dulci cu salată

 

Aliment

Cantitate

Calorii(kcal)

Proteine(g)

Lipide(g)

Carbohidrati(g)

Fibre(g)

Supă cremă de linte

300.0 ml

166.5

9.3

2.1

29.4

6.9

Turmeric

3.0 gr

10.6

0.2

0.3

1.9

0.6

Șofran

3.0 g

9.3

0.3

0.2

2.0

0.1

Oregano uscat

3.0 g

9.2

0.3

0.3

1.9

1.3

Pâine crocantă de secară*

50.0 g

152.5

6.5

4.0

22.5

12.0

Salată mediteraneană mix

150.0 g

30.2

2.4

0.5

5.7

0.8

Cartofi dulci

150.0 g

129.0

2.4

0.2

30.2

4.5

Drojdie uscată

5.0 g

14.8

1.9

0.2

1.9

1.1

Ardei roșu gras

50.0 g

15.5

0.5

0.0

3.0

1.0

Măghiran uscat

3.0 g

8.1

0.4

0.2

1.8

1.2

TOTAL

 

545.7

24.2

8.0

100.3

29.5

*Se poate reduce pâinea din meniu pentru a scădea numărul total de calorii cât și indicele glicemic.

 

 

Gustare ora 17:00 –  nucifere cu fructe deshidratate

 

Aliment

Cantitate

Calorii(kcal)

Proteine(g)

Lipide(g)

Carbohidrati(g)

Fibre(g)

Alune de pădure crude (românești)

25.0 g

134.0

6.3

11.6

5.3

2.7

Stafide brune

25.0 g

118.5

0.8

8.4

4.1

2.5

TOTAL

 

252.5

7.1

20.0

9.4

5.2

 

Cina ora 19:00 –  guacamole (de preferat și cu usturoi pe feli de ardei decât pe pâine)

 

Aliment

Cantitate

Calorii(kcal)

Proteine(g)

Lipide(g)

Carbohidrati(g)

Fibre(g)

Avocado

150.0 g

240.0

3.0

22.0

12.8

10.0

Lime verde

20.0 ml

6.0

0.1

0.0

2.1

0.6

Ceapă verde

15.0 g

4.8

0.3

0.0

1.1

0.4

Roșii

100.0 g

18.0

0.9

0.2

3.9

1.2

Pâine crocantă de secară

50.0 g

152.5

6.5

4.0

22.5

12.0

TOTAL

 

421.3

10.8

26.2

42.4

24.2

 

TOTAL =  2108.2 kcal

proteine = 66.6 gr.

lipide = 85.4 gr.

carbohidrați = 294.5 gr

fibre = 77.4

 

     Reguli foarte foarte importante de care trebuie ținut cont :

          

 

     1.Aluminiul este considerat printre principalii factori responsabil cu dezvoltarea acestei afecțiuni și de aceea trebuiesc evitate toate sursele contaminate : apa potabilă cu aciditate crescută și conținut scăzut de magneziu, calciu și acid silicic ( de preferat să aveți un filtru de bună calitate și la chiuvetă dar și la duș ) , nu gătiți în vase din aluminiu și nici nu utilizați tacâmuri din aluminiu sau doze din aluminiu (cola,bere etc) – cu cât băutura a stat mai mult în cutie cu atâ cantitate de aluminiu din ea este mai mare,  folie de gătit sau împachetat alimentele, evitarea deodoranteleor și antiperspirantelor

      2.Deficitul de magneziu și calciu din alimentație duce la o creștere a sensibilității față de aluminiu de aceea o alimentație bogată în aceste minerale ajută foarte mul corpul.

     Consumați alimente bogate în calciu și magneziu: migdale, susan negru, orez negru, alge marine, smochine, legumele cu frunze, vlăstarii, quinoa, curmale, avocado, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, leguminoasele.

     3.Evitarea alimentelor prelucrare care conțin maltol (E636) ca potențiator de aromă și care mărește capacitaea aluminiului de a trece de bariera de sânge a creierului și de a se combina cu enzimele din creier.

   Conform Enciclopediei Aditivilor :

   maltol = intensificator de gust, sintetic, se folosește în îndulcitorii artificiali, se adaugă în pâine, prăjituri, înghețată, gemuri, gumă de mestecat, băuturi răcoritoare.

   Efecte nocive = distruge globulele roșii ale creierului.

   Foarte periculos !

 

     4. Evitați o substanță extrem de periculoasă – Acrilamida

     Acrilamida este o substanță cancerigenă, care se formează prin prăjirea alimentelor bogate în amidon.

     Conform cercetătorilor de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York această substanță distruge ADN-ul, scade capacitatea motorie, duce la infertilitate iar în cantități mari produce tulburări neurologice adică boli ca Alzhaimer și demență.

     În urma analizelor s-a descoperit că cele mai mari cantități de acrilamidă se află în chips-uri ( aproximativ 1000 μg/kg) în toate alimentele prăjite ( 500 μg/kg) , snacks-uri de tip pop-corn, produsele fast-food, cereale pentru micul dejun, pâine, toate produsele care folosesc cartofi prăjiți, fursecuri, biscuiți etc.

     Limita maximă admisă de Organizația Mondială a Sănătații este de 1 μg/zi ! Incredibil.

     Limita maximă admisă este de 0,1 μg/de apă numai că o pungă de chips-uri conține această doză multiplicată de câteva sute de ori!

    În creierul oamenilor care au murit de boala Alzheimer și de demență au fost descoperite cantități apreciate de acrilamidă.

    În ritmul la care se consumă această substanță s-a estimat că până în anul 2040 numărul persoanelor suferinde de boala Alzheimer va crește de peste trei ori.

   Acrilamida se poate lua și din țigări și apă dar în urma analizelor cele mai mari cantități ingerate au fost din produsele din cartofi 30%, pâine 16% , biscuiți 5% și cereale pentru micul dejun 3%.

     Acrilamida se poate găsi chiar și în produsele cosmetice iar împreună cu poliacrilamida se folosesc în industria plasticului.

 

 

     

 Cea mai sănătoasă poziție de dormit și alte lucruri despre somn

 

   

      Având în vedere că aproximativ o treime din viață ne-o petrecem dormind am tot căutat în ultimul timp poziția ideală de dormit.

     Ca în orice alt domeniu părerile sunt extrem de diferite de la stat pe o scândură pentru îndreptat coloana până la evitarea dormitului la orizontală stând doar în fotoliu.

     S-o luam ușor cu începutul.

     Prima oară când te naști, ca bebeluș, poziția ta preferată de dormit este pe spate cu mâinile în sus pe lângă corp.

 

                                        Poziția de dormit preferată de Felix

 

     Exact această poziție este recomandată și în recuperările medicale pentru probleme la coloană.

     În cartea ”Cum să trăim 150 de ani” Mikhail Tombak explică de ce este sănătos dormitul pe o saltea tare. După părera sa poziția ideală de somn ar trebui să fie drept, pe spate, cu picioarele relaxate și cu brațele întinse pe lângă corp deoarece în această poziție mușchii se relaxează, greutatea corpului este distribuită uniform, inima funcționează fără presiune iar sângele este pompat cu ușurință rezultând o circulație foarte bună. 

    Prin această poziție metabolismul corpului se accentuează și se pot slăbi până la 2kg pe lună dar nu fără puțină suferință deoarece în primele zile de dormit pe o saltea tare sigur vom resimți dureri de oase și mușchi dar în aproximativ două săptămâni aceste dureri dispar.

  Mikhail Tombak ne demonstrează cum dormitul pe o saltea moale ne poate dăuna ficatului deoarece vertebrele toracice influențează funcționarea lui eficientă iar cei care dorm pe asemenea saltele au întotdeauna acele vertebre curbate.

 

 

    Cum bine spune și dânsul : ”Patul trebuie să contribuie la starea noastră de sănătate nu să ne producă daune și încordare.”

     Din punct de vedere al pernei el sugerează o pernă tare, mică și joasă sau chiar fără perna pentru cine poate dar totuși cu un prosop sub gât deoarece o pernă moale și mare îndoaie coloana vertebrală iar respirația prin nas devine mai dificilă și alegem să respirăm pe gură. 

 

 

     Ce se întâmplă dacă respirăm pe gură ? Ne îmbolnăvim.

     Nasul este organul special creat pentru respirație iar aerul care trece pe acolo este dezinfectat și incălzit pe când prin gură pot pătrunde o mulțime de microbi.

     Efectul nociv al dormitului pe perne moi și înalte poate să fie extrem de periculos organismul suferind de răceli frecvente, diferite afecțiuni ale gâtului și chiar bronșite.    Eu am experimentat această poziție pe spate și fără pernă și pot spune că este destul de ok. După câteva zile de sucit și trezit în alte poziții și cu ceva disconfort la spate m-am obișnuit și acum dorm chiar foarte bine.

    Am încercat să dorm și pe jos pe o saltea de izopren dar după 3-4 ore eram înapoi în pat.

 

    Adepții somnului în poziții mai ridicate susțin că datorită diferenței de presiune sanguină care apare între poziția din timpul zilei și cea din timpul nopții organismul ar avea de suferit tot felul de tulburări care pe termen lung se pot transforma în afecțiuni grave.

 

 

    Se susține ideea că mai multe figuri biblice au ajuns la vârste înaintate dormind numai în poziții verticale pe niște scaune gen fotolii iar după apariția dormitului în pat media de vârstă a oamenilor a scăzut drastic.

    Un alt moment al vieții în care somnul într-o poziție orizontală este considerat periculos este în timpul sarcinii.

     O femeie gravidă n-ar trebui să doarmă așa deoarece copilul stă într-o poziție incomodă și are foarte mult de suferit iar mai apoi nașterea se va face cu greutate.

     Așa ar arăta un pat ideal pentru gravide. 

 

     Un alt aspect legat de poziția din timpul somnului a fost dezbătut de domnul Radu Ilie Mânecuță în ”Bioenergia darul divinității” unde acesta demonstrează influența asupra organismului pe care o are poziția de dormit față de punctele cardinale.

   Conform dânsului variația globulelor roșii din sânge și a formulei leucocitare este direct influențată de punctele cardinale spre care alegem să dormim.

   Studiile făcute de cercetătorul, Henri Chretien în această privință au demonstrat că cel mai bun somn a fost cel cu capul spre vest unde numărul de globule roșii a fost de 6.100.000, globule albe 12.000 și 17% limfocite, urmat de dormitul spre nord cu 5.540.000 globule roșii, 10.000 globule albe și 18% limfocite, apoi dormitul spre est cu 5.200.000 globule roșii, 11.000 globule albe și 19% limfocite iar ultimul a fost cel cu capul spre sud cu doar 5.000.000 globule roșii, 10.000 de globule albe și 19% limfocite.

  Acum nu știu dacă e psihic sau nu dar când dorm la Erik în pat cu capul spre vest parcă e mai bine decât la mine în pat unde eram orientat câtre sud.

  Trebuie ca fiecare dintre noi să experimenteze cea mai bună poziție și să doarmă cât mai bine.

   

 

   Acum fiind și nutriționist trebuie să mă gândesc și la partea alimentară și cum influențează ea somnul. 

     În primul rând nu se va mânca decât cu minim 2-3 ore înainte de culcare deoarece altfel alimentele rămân nedigerate iar apoi organismul are de suferit inclusiv durata și calitatea somnului.

     Se spune că după modul în care te trezești dimineața își poți da seama ce ai mâncat în seara precedentă,

     La fel de important este ca seara să se evite alimentele iritante sau excitante deoarece acestea perturbă somnul provocând iritabilitate, neliniște, o stare generală de agitație ba chiar insomnie și coșmaruri.

     În lucrarea sa ” 4 pași spre o sănătate deplin” domnul doctor Călin Mărginean ne explică cum calciul este esențial pentru calitatea somnului nostru el fiind supranumit și metalul somnului.

     Dânsul susține că problema insomniilor, care afectează peste 40% din populația de peste 60 de ani, se poate rezolva prin prin tratarea carenței de calciu.

     Senzaționalul apare din partea medicinei alopate, care conform studiilor sale, tratează problema prin recomandarea de somnifere acestea având printre efectele de clasă tocmai pierderea de calciu.

     Adică medicamentul pe care îl iei contra insomniei cu alte cuvinte îți accentuează afecțiunea ca apoi să treci la o doză și mai mare. Oribil.

     Din punct de vedere al numărului de ore cercetările au arătat că 6 ore sunt prea puțin iar 9 prea mult deci v-ați prins cam câte ore sunt ideale.

     Cele mai importante ore de somn sunt cele între orele 22 și 2 noaptea ore în care corpul produce melatonină.

    Pentru persoanele care au probleme cu somnul se recomandă consumul de suplimente cu melatonină, o pastilă de 3mg seara la culcare.

     Suplimentele cu melatonină, fiind un hormon similar ca structura cu cel produs de organism, dau un somn odihnitor cu vise frumoase dar abia după câteva săptămâni de administrare. Suplimentele se pot lua chiar și luni sau ani de zile fără efecte secundare.

 

 

     În caz de suplimentare a organismului cu pastile de coenzima Q10 acestea se vor lua neapărat dimineața alfel somnul va avea de suferit.

 

    De asemnea în camera în care se doarme este de preferat să nu existe nicio sursă de lumină în funcțiune.

 

     Efortul fizic ne influențează și el calitatea somnului de aceea trebuie evitată orice activitate sportivă intensă cu 1-2 ore înainte de culcare pentru a avea un somn liniștit.

     Asta am observat mereu pe pielea mea când vin seara la 22 de la fotbal că practic sunt obosit dar am o stare de nesomn și trebuie să mai stau treaz câteva ore să mă pot liniști.

     Pentru dezvoltarea musculaturii organismul uman are nevoie de un număr mai mare de somn adică undeva între 9-11 ore pe zi.

 

     Cercetările mele legate de somn continuă dar până la alte informații vă urez somn ușor și vise plăcute.

 

 

 

 Nutriție, masaj și psihologie

                                         Cum pot eu să vă ajut

 

     Consiliere nutrițională presarcină, sarcină și alăptare.


     Consiliere nutrițională bebeluși, copii și adolescenți.


     Consiliere nutrițională sportivi.


     Consiliere nutrițională bătrâni.


     Consiliere nutrițională în diferite boli.


      Consiliere nutrițională pentru colectivități.


     Consiliere nutrițională în programe de slăbit sau creștere în greutate.


     Întocmirea de meniuri.


     Programe de detoxifiere și postire.


     Masaj terapeutic.


     Masaj gravide.


      Masaj în diferite boli și afecțiuni.


     Reflexoterapie.


     Trigger point therapy.


     Reiki.


     Tratarea diferitelor afecțiuni din punct de vedere emoțional.
 
Cel mai sănătos și gustos tort pentru copii

 

     

     Din 2017 am decis c-a toate zilele de naștere din familie să fie sărbătorite cu dulciuri sănătoase pe care să le poată consuma și Felix care are doar 10 luni.

     Așa că de ziua iubitei mele soții am decis să experimentez un tort aproape perfect ( o să vă explic mai încolo de ce aproape și nu perfect).

    Pentru rețetă am decis, din start, ca tortul să fie raw-vegan adică și crud și fără proteină animală : lapte, ouă, unt etc. După aceea am considerat că atât zahărul care este un drog toxic cât și făina din cerelale trebuiesc eliminate iar în loc de cacao am folosit pudră de roșcove pentru propietățile ei antioxidante și nu numai.

    În concluzie tortul este ideal pentru persoanele cu intoleranță la lactate, gluten ( boala celiacă) , pentru diabetici în cantitate mică, pentru vegetarieni și vegani, pentru persoanele care țin post și pentru orice om de altfel deoarece chiar a fost gustos.

    A avut foarte mare succes, nesperat putem spune, având în vedere scepticismul familiei mele pentru produse sănătoase. Chiar taică-miu a mâncat două porții ceea ce este incredibil.

    Mă bucur că copiii l-au mâncat cu foarte mare plăcere și am primit comenzi și pentru următoarele aniversări.

    Felix a mâncat și el dar până la urmă ce nu mănâncă el. 🙂

    Să trecem și la rețeta de tort folosită.

    Ca sursă principală de inspirație am folosit cartea Ligiei Pop – Diversificarea raw și vegană o carte foarte bună pentru Felix din care i-am făcut majoritatea rețetelor și le-a mâncat cu plăcere.

 

 

    Pentru blat am ales cele mai sănătoase nucifere posibile din grădina proprie cum se poate spune :  alune de pădure românești și migdale românești sparte cu mânuța mea.

     Din punctul meu de vedere migdalele sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe pământ și ar trebui consumate cât mai mult posibil.

     Toți specialiștii indiferent de natura lor le recomandă ca gustarea ideală în orice dietă sau problemă de sănătate.

      Despre migdale puteți citi mai multe în articolul dedicat lor ca să nu lungesc foarte mult povestea.

      Pe lângă nucifere am folosit ca îndulcitor curmale deshidratate din Iran pe care le folosesc de regulă în laptele vegetal. Mult mai gustoase sunt cele proaspete din Tunisia dar acelea sunt de preferat să fie consumate singure pentru a savura gustul lor delicios.                        Pasul 1 : blatul 

    – alune de pădure românești170 gr. (lăsate o oră la înmuiat)

    – migdale românești150 gr. (lăsate peste noapte la înmuiat și apoi curățate de pielițe, au ajuns la 200 gr dupâ înmuiere)

   –  curmale deshidrate fără sâmburi170 gr. ( lăsate la înmuiat o oră)

     Toate ingredientele le-am băgat pe rând în robot iar apoi după ce s-au amestecat bine și aluatul a devenit ușor lipicios l-am întins în forma de tort.

 

 

                  Pasul 2 : crema de ciocolată

  – unt de cocos bio presat la rece125 gr. ( lăsat pe calorifer la topit)

  –  pudră de roșcove100 gr.

   – stafide aurii100 gr. ( stafidele le-am lăsat la înmuiat 2 ore în 50ml de apă după care le-am blenduit până s-a format o cremă dulce)

     Untul de cocos topit l-am amestecat împreună cu pudra de roșcove timp de 15 minute până s-a făcut o cremă de ciocolată foarte fină iar apoi au fost adăugate și stafidele blenduite.

      Toată crema am întins-o peste blat și le-am adăugat la congelator pentru 20-30 minute.

 

 

                        Pasul 3 : frișca de caju

  – caju crud250 gr. ( lăsat la înmuiat 2 ore)

  – unt de cocos bio presat la rece50 gr. ( lăsat pe calorifer la topit)

  –  zeama de la o jumătate de lămâie

  –  miere50 gr. ( știu c-ați auzit toți mitul cu mierea sub 1 an interzisă dar asta este o poveste pe care o s-o dezvolt mai mult intr-un articol separat)

–  apă de la filtru100 ml

     Toate ingredientele au fost introduse în robot până când am obținut o cremă foarte fină iar apoi crema am întins-o peste stratul de ciocolată.

      În această cremă moale și pufoasă am pus 100 gr. de vișine decongelate și scurse de zeamă și l-am băgat din nou la congelator pentru 30 de minute.

                        Pasul 4 – decorul

  –  fructe de pădure ( zmeură, mure, coacăze roșii, afine ) – 2oo gr.

  –  fulgi de migdale – fără număr

     L-am decorat cu fructele de pădure și fulgii de migdale și l-am lăsat în congelator până la servire.

 

 

 

     Cu 20-30 de minute înainte de cântat ”La mulți ani ” l-am lăsat în frigider.

 

 

      Cel mai mare regret acum este că fiind prins într-un program de post negru n-am mâncat și eu o felie.

     Acum să-i facem și o mică analiză nutrițională că gustos a fost, de mâncat s-a mâncat dar oare este mult mai sănătos decât un tort obișnuit ?

     În primul rând să știți că deși vine cu un aport destul de mare de calorii contează și de unde provin aceste calorii.

     Nu poți să compari 100 de calorii din fructe cu 100 de calorii din crenvurști deși la întocmirea meniurilor prin școli și grădinițe se caută doar obținerea unor valori indiferent de proveniența lor.

 

                            Valori nutriționale

 

     Tortul a avut aproximativ 1750 gr. și 6220 de kcalorii deci undeva la 370 kcalorii pe 100 gr. ceea ce nu este foarte mult dar nici puțin.

     Fiind totuși un tort sățios,dens, nu se poate mâncă decât o felie destul de mică.

 

   Valori totale și pentru 102 gr. :

  Proteine (117 gr.) – 7 gr. ( aport bun mai ales că provin din surse sănătoase)

  Lipide (463 gr.) – 28 gr. ( cam multe așa că data viitoare micșorez cantitatea de unt de cocos )

  Carbohidrați (521 gr.) – 31 gr. ( destul de mulți mai ales că tortul a fost dulce deci se poate scade din curmale, stafide cât și din miere )

  Fibre (106 gr.) – 6 gr. ( un aport bun de fibre având în vedere că torturile din comerț nu depășesc 2 gr. iar majoritatea au între 0 și 1 gr. )

  Zaharuri (322 gr.) – 19 gr. ( mult deci trebuie neapărat scăzut aportul de zaharuri)

 

                            Minerale 

 

     Calciu (1342 mg.) – 81 mg. (9%DZR)

     Fier (38 mg.) – 2.28 mg. (13%DZR)

     Magneziu (1604 mg.) – 96 mg. (27%DZR) – excelent

     Fosfor (3015 mg.) – 181 mg. ( 18%DZR)

     Potasiu (6882 mg.) – 413 mg. (12% DZR)

     Sodiu (116 mg.) – 7 mg. (0.5% DZR) – excelent

     Zinc (26 mg.) – 1.56 mg. (10% DZR)

     Cupru (12 mg.) – 0.72 mg. (28% DZR)

     Mangan (19 mg.) – 1.14 mg. ( 27% DZR)

     Seleniu (66 µg. ) –  3.96 µg. (8% DZR)

 

                             Vitamine 

 

      Vitamina C (70 mg.) – 4,2 mg. ( 7%DZR)

      Vitamina B1 (2.638 mg.) – 0,15828 mg. (13% DZR)

     Vitamina B2 (2.86 mg.) – 0.1716 mg. (10% DZR)

     Vitamina B3 (17.4 mg. ) – 1.044 mg. ( 7% DZR)

     Vitamina B5 (6.2 mg. ) – 0.372 mg. ( 6% DZR)

     Vitamina B6 (3.38 mg.) – 0.202 mg. ( 15% DZR)

     Vitamina B7 (204 mg.) – 12.24 mg. ( 41% DZR)

     Vitamina B9 ( 391 µg.) –  23.5 µg. ( 6% DZR)

     Vitamina E (67.2 mg.) –  4 mg. ( 27 % DZR)

     Vitamina A (1588 UI) – 95,3 UI ( 4% DZR)

     Vitamina K (121 µg. ) – 7.26 µg. ( 7% DZR)

 

                   Aminoacizi esențiali și seminesențiali

 

     Triptofan (1430 mg.) – 84 mg. (27% DZR )

     Treonina (3800 mg.) – 228 mg. (25% DZR)

     Izoleucina (4311 mg.) – 259 mg. (22% DZR)

     Leucina (8215 mg.) – 493 mg. (19% DZR)

     Lizina (4174 mg.) – 250 mg. (11 % DZR)

     Metinonina (1626 mg.) – 98 mg. (8% DZR)

     Fenilalanina (5435 mg) – 326 mg. (16% DZR)

     Valina (5767 mg.) – 346 mg. ( 23 % DZR)

     Cisteina (1884 mg.) – 113 mg. (10% DZR)

     Tirozina (2707 mg.) – 162 mg. ( 8% DZR)

     Arginina (12996 mg.) – 780 mg. ( 25% DZR)

     Histidina (2853 mg.) – 171 mg. ( 19% DZR)

     Alanina (5548 mg.) – 333 mg.  (50% DZR)

 

 

 

     În concluzie tortul se poate îmbogăți cu câteva superalimente gen spirulina, chlorella, cânepă etc.

     Ne auzim pe 21 aprilie de ziua lui Felix cu următorul tort raw vegan care sper să fie mult mai sănătos și mai gustos decât acesta.

     Spor la preparat de dulciuri sănătoase.

     Doamne ajută.