Cariile dentare la copii – de ce apar şi ce putem face

 

 

Cariile dentare  la copii sau cum am reușit să demonstrez că NMG (Noua Medicină Germană) e reală

 

 

     De când am citit prima dată despre NMG (Noua Medicină Germană), am decis să încerc să demonstrez, într-un fel, autenticitatea teoriilor susținute de dr. Hamer.

     Totuși, este dificil să faci o demonstrație concretă, atunci când, conform teoriilor, totul pornește de la psihic și șocurile emoționale.

 

       Dar, Dumnezeu nu mi-a dat degeaba gemeni, ci pentru a experimenta pe ei. (glumesc)

     

     Băieții mei, David și Erik, au o alimentație identică, în proporție de 90%. Cu alte cuvinte, aproape tot timpul mănâncă aceleași lucruri, fără prea multe restricții.

     Probabil că David mănâncă ceva mai multă carne, Erik având, la grădiniță, momente în care se crede vegetarian.

     Spălatul pe dinți se face la fel de echilibrat, destul de rar, în special seara, în ultimul timp renunțând la pasta de dinți din comerț, în favoarea uneia homemade, făcută de mine.

 

david si erik pe vremea cand nu aveau carii                                                                David şi Erik pe vremea când nu aveau carii

 

     După ce am stabilit că au o alimentație similară și se spală la fel de des pe dinți (principalele cauze ale cariilor dentare, conform medicinei alopate), să vedem părerea stomatologului.

 

     Luna trecută am ajuns la dentist, evident nu de plăcere, ci pentru că David acuza dureri și îi apăruse o mică carie.

     Pentru că sunt nedespărțiți, mai ales în astfel de locuri, despre care zvonurile spun că sunt oribile, a trebuit să-i iau pe amândoi în cabinet, pentru control.

 

     Domnul doctor George (un tip foarte OK, care știe să lucreze cu copiii și reușește să-i facă să plece cu cât mai puține șocuri emoționale) l-a controlat pe David și a concluzionat că are 3 carii.

 

david si cele 3 carii ale sale                                                                         Cele trei carii ale lui David

 

     Eu văzusem doar una, dar mi-a explicat că forma cariei este de pâlnie cu capul în jos, și un punctișor pe dinte înseamnă, de fapt, o zonă mult mai mare afectată înăuntru, care trebuie reparată.

     Pentru că deja era și el acolo, i-am cerut să-l examineze și pe Erik. ”Erik n-are nicio carie. Să revină peste 6 luni la control”  a fost verdictul.

 

erik fara nicio carie                                                                                Erik fără nicio carie

 

     Pe loc, nu mi-a venit ideea să-l întreb ce părere are despre diferența aceasta ciudată, dar ieri mi-am amintit și m-am gândit că, dacă tot o să scriu ceva despre asta, ar fi bună și o părere oficială.

     O să redau mai jos discuția dintre mine, domnul doctor George și Erik. David se afla pe scaun cu gura deschisă, prea speriat să poată contribui la conversație.

 

     "Eu: George (de vreme ce ne cunoșteam de ceva timp și exersez și memoria numelor, mi-am permis să folosesc doar prenumele), ce părere ai de faptul că David are 3 carii și Erik niciuna, deși amândoi mănâncă aproape aceleași lucruri și se spală la fel de des pe dinți?

     Dr. George: Nu știu ce să spun concret, ar putea fi și factorul genetic, deși, în general, nu este foarte important. S-au făcut niște studii în Norvegia, de către cei mai tari din domeniu, pentru prevenirea cariilor, și n-au aflat de ce se formează exact. Aș minți, dacă aș spune că știu. Sigur unul dintre ei bea un pahar de Cola în plus, sau mănâncă ceva mai mult. Un pahar de lapte poate?

     Erik: Eu, odată, la grădiniță, i-am dat și crenvurștul meu, și David a mâncat doi crenvurști, și pe al lui și pe al meu.

     Dr. George: Vezi, de la asta e (a zis zâmbind, mai în glumă, mai în serios). Sigur unul dintre ei se periază mai bine.

     Eu: Erik, de câte ori te speli tu pe dinți?

     Erik: Aproape niciodată (și am zâmbit împreună, știind secretul lui Erik de a nu face carii)."

 

     Apoi, Erik s-a apropiat de mine și mi-a zis la ureche: ”Când o să mă fac mare, o să țin un concert și-o să le explic la oameni cum să nu facă niciodată carii.”

 

     N-am încercat să-i explic domnului doctor teoria NMG, deoarece, fiind învățat cu o anumită doctrină, nu ar accepta astfel de concepte. În plus, mi-e simpatic și nu vreau să intrăm în polemici fără rost.

     A reușit, de fiecare dată, să-i facă pe băieți să plece de acolo veseli, ceea ce este o minune pentru medicina alopată. Mă bucur că șocurile emoționale au fost minime și pentru asta trebuie să-i mulțumesc.

     Ce nu știa domnul doctor George este că, cei doi băieți ai mei au caractere complet diferite și fiecare trăiește experiențele în felul propriu, cu șocurile lui emoționale.

     David, care are 3 carii, seamănă cu mine. E o fire mai retrasă, care preferă să suporte anumite probleme și frustrări în singurătate.

     Problemele cu dinții i-au apărut după ce a încetat să-l mai muște și să-l mai bată pe fratele său.

     Pe de altă parte, Erik e supranumit ”Annoying Taunt”, pentru felul în care te poate scoate din sărite cu comportamentul și acțiunile sale, lipsite de orice logică.

 

cariile si exprimarea sentimentelor

 

     Dar nu are nicio carie.

     Secretul său e că n-a renunțat la mușcat, bătaie sau cuvinte neadecvate, pentru a-și exprima nemulțumirea. Își exprimă sentimentele pe loc, trecând foarte repede de la o stare la alta, în timp ce fratele său rămâne cu frustrarea conflictului anterior.

     E un mare avantaj să poți să nu pui la suflet vorbele și acțiunile celor din jur.

 

     NMG explică cum cariile apar în urma unui conflict de mușcătură.

     În special la copii, cariile apar atunci când aceștia intră în colectivitate și nu-și mai pot manifesta trăirile (nevoia de a mușca), simțite față de educatoare sau colegi.

     Am observat, încă de anul trecut, cum copiii cu probleme dentare de la ei din grupă erau cei pe care părinții și educatoarea îi certau cei mai mult, cei cărora li se făceau tot timpul observații. ”Copiii răi”, precum se spune.

     Copilul vrea să-i muște pe cei care-i provoacă suferință, dar, neavând puterea, ține în el și în urma conflictului îi apar cariile.

     Practic, creierul ordonă organismului apariția unei carii, în locul unde acțiunea a fost înfrânată.

 

     Cred că cel mai simplu mod de a rezolva o astfel de problemă este să-i oferi copilului o alternativă, ceva din care să muște efectiv și astfel să-și descarce frustrarea și să-și reprime sentimentul de devalorizare, care apare în urma unui astfel de conflict.

 

stop cariei dentare la copii

 

     Eu le-am explicat băieților asta și am încercat să le ofer alternative, din care să muște când sunt nervoși: mere, morcovi, alte legume sau fructe, sau chiar animăluțe de pluș care-l reprezintă pe unul dintre ei sau pe noi.

     De exemplu, David a reușit de multe ori să se calmeze mușcând din Winnică de pluș, jucăria preferată a lui Erik.

 

     Lucrurile acestea sunt valabile și pentru noi, adulții, așa că, atunci când vreți să strângeți pe cineva de gât și nu este social acceptat, mușcați din ceva. 🙂

 

     E destul de dificil să repari o carie deja formată, deși NMG explică cum, un dinte, atâta timp cât este viu, se poate vindeca singur, dacă conflictul a fost rezolvat.

     Dulciurile și celelalte alimente favorizează dezvoltarea cariei și atunci o inversare devine imposibilă, deși, în teorie, ar fi posibilă.

     Odată ce nervul este omorât, nu se mai poate face nimic și plombarea dintelui este inevitabilă.

 

     În cazul lui David, am decis ca prima măsea, care-l durea și era într-un stadiu avansat (desele napolitane cu ciocolată au și ele parte lor de vină) s-o las pe mâna lui George până la sfârșit, iar pentru celelalte două carii să încerc câteva tratamente alternative.

     Din păcate, e foarte greu să schimbi firea unui om, și atunci nici rezultatele nu pot fi prea grozave. Asta o spun din propria experiență, pentru că mi-e foarte greu să mă controlez și pe mine, dar să învăț o altă persoană cum ar trebui să reacționeze în anumite situații.

     Deci, probabil, eu și David vom ramane "fratii carie" mult timp de acum încolo.

 

in lumea viselor                                                                      împreună trecem peste orice durere

 

     Sunt mult mai multe lucruri de spus despre dinți și carii, dar deja au fost scrise de alte persoane, care se pricep la NMG mult mai bine decât mine.

     Puteți citi din aceste teorii fascinante aici, care vă pot ajuta copiii, rudele, prietenii și inclusiv pe voi.

           

     Vă urez să aveți un zâmbet frumos și nu uitați să mușcați, atunci când e nevoie. 🙂