Ce prevedea primul ghid de alimentație și cum a fost el modificat, de industria alimentară


 

 

     În ianuarie 1977, americanii lansează primul " Dietary Guidelines" sau "Ghid pentru alimentaţie" care trebuia să ajute populaţia în obţinerea şi păstrarea unei sănătăţi mai bune.

     Mergând pe ideea că "omul nu ştie ce este bine pentru el, lasă că ştim noi" s-au luat tot felul de decizii care de fapt n-aveau nicio legătură cu sănătate ci cu propriile lor interese.

     Senatorul George McGovern avea idei bune declarând atunci că o alimentaţie bogată în grăsimi, zahăr şi sare este la fel de periculoasă pentru sănătate ca şi fumatul.

     Boli precum cancerul, bolile de inimă, obezitate, infarctul şi multe altele sunt direct legate de modul de nutriţie şi sunt asociate cu aceste excese.

consum de carne redus

 

     Studiile făcute au demonstrat că alimentaţia americaniilor devenise din ce în ce mai bogată în carne, grăsimi săturate şi zahăr iar sănătatea lor era din ce în ce mai proastă.

     S-a ajuns la concluzia că problemele de sănătate şi implicit mortalitatea puteau fi scăzute printr-o îmbunătăţire a dietei.

 

     "Cancerul, diabetul, cadiopatia ischemică, hipertensiunea au luat amploare în SUA şi populaţia are nevoie de un ghid de alimentaţie, trebuie să ştie adevărul asupra alimentelor pe care le consumă şi să sperăm că astăzi, cu ajutorul nutriţiei, vom pune o piatră de temelie în construcţia unei mult mai bune sănătăţi pentru toţi americanii." – George McGovern

 

     Normal că acest raport i-a supărat pe producătorii de carne, produse lactate şi ouă. Acestora li s-a alăturat Preşedintele Fundaţiei Internaţionale de Cercetarea a Zahărului care a declarat că acest raport este doar o listă de sfaturi "bolnave şi nefericite" şi este desigur o conspiraţie împotriva zahărului

moartea alba

 

     "Pur şi simplu oamenilor le plac dulciurile şi se pare că comitelul lui McGovern crede că oamenii ar trebui să fie privaţi de ceea ce le face plăcere." 

     Preşedintele Institului Sării a declarat şi el că nu e nevoie, în niciun caz, de luat vreo măsură legată de micsoarearea consumului de sare al populaţiei.

     Toţi au fost deranjaţi de afirmaţia că o îmbunătăţire a alimentaţiei ar duce la reducerea facturilor din sănătate cu o treime.

 

     Cel mai tare studiu făcut atunci a demonstrat că interzicerea țigărilor în Marea Britanie ar crește speranța de viață si automat ar crește costurile cu îngrijirea persoanelor bătrâne.

     ”Institutul Sării a avertizat că dacă oamenii mănâncă mai sănătos o să avem mai mulți bătrâni de care să avem grijă !” 

     Consilul Național al Lactatelor a recomandat ca toate măsurile trebuiesc retrase și reformulate.

     Toate măsurile trebuie să aibă și aprobarea industriei alimentare. Incredibil nu ?

      Apoi industria cărnii și a ouălelor au intervenit puternic și au cerut să se țină dezbateri suplimentare unde fiecare să-si dea cu părerea.

     Superb.

     ”Industria cărnii a reacționat violent, deoarece în acest raport carnea este prezentată numai într-o manieră negativă, niciun lucru bun, nefiind menționat despre ea, asocierea consumului de carne făcăndu-se doar alături de diferite boli degenerative”  Președintele Asociaței Naționale a Crescătoriilor de Vite

     Trebuiau să spună și ei acolo ceva și de bine. Că-ți cresc mușchii de la carne.

 

     ”Dacă acest ghid de alimentație este promovat în forma actuală ramuri întregi din industria alimentară – carne, lactate, zahăr și altele , pot fi afectate atât de grav încât atunci când se va realiza că aceste măsuri sunt proaste, și sigur așa o să fie, revigorarea producției va fi aproape imposibilă”. – Industria Producătorilor de Carne.

     Au cerut ca ghidul de alimentație să fie modificat, în special a doua recomandare : reducerea consumului de carne pentru a micșora aportul de grăsimi saturate.

     Senatorul Dole a propus ca recomandarea ”reducerea consumului de carne” să fie înlocuită cu ”creșterea consumului de carne slabă”

     Nu-i așa că sună mai bine ? 

 

     La sfârșitul anului a fost lansată versiunea revizuită a Ghidului Alimentar unde, în loc de a informa populația că trebuie să reducă consumul de carne pentru că nu este sănătoasă, se preciza doar că oamenii ar trebui să aleagă carne, carne de pasăre și pește care ar micșora aportul de grăsimi saturate.

mancare sanatoasa

 

      Adică nu-i explici la fraier că nu e bine, nu e sănătos și te imbolnăvește  ci doar îi faci o mică recomandare care de fapt l-ar face să mănânce la fel de multă carne.

       

     Carnivorii nu s-au oprit aici și au cerut desființarea Comitetului de Nutriție și toate atribuțiile acestuia să fie cedate Ministerului Agriculturii, minister care lucra în interesul industriei alimentare și nu a consumatorului.  

    O defavoare imensă făcută populației,dar care chiar s-a întâmplat.

 

     Cam aşa transformă cei de la putere toate ideile bune pentru noi oamenii în lucruri bune pentru ei.

Pe siteul Ministerului Sănătăţii există un "Ghid pentru alimentaţia sănătoasă – sfaturi pentru populaţie". 

Puteţi să-l citiţi singuri sau să aşteptaţi articolul meu legat de acest ghid. 

 

Totul trebuie consumat cu moderaţie. Mai puţin râsul.

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *