De ce este masajul una dintre cele mai bune forme de tratament


 

 

                        Masajul, una dintre cele mai vechi și complete terapii. De ce la Cinnamon Beauty Salon ? Autotratament.

 

     Eficiența unui tratament se poate dovedi doar prin practică, pe un număr cât mai mare de persoane și pe o perioadă cât mai lungă de timp.

     Masajul a trecut acest test al timpului, fiind una dintre cele mai vechi metode de vindecare, din lume.

     Acum peste 2000 de ani, în Imperiu Rfoman, camerele de masaj erau la mare căutare, masajul fiind un privilegiu la care aveau acces doar oamenii bine înstăriți.

     Din fericire pentru noi, în vremurile pe care le trăim, masajul a ajuns să fie o terapie accesibilă tuturor.

     Înainte de a pătrunde în Europa, masajul a fost folosit cu succes de toate marile civilizații ale lumii. 

     Prima carte scrisă, în limba chineză, este despre practica masajului și datează din 2700 î. Hr. iar în Egiptul antic, pe mormintele faraonilor, încă din anul 2500 î.Hr. există imagini cu practicarea masajului, egiptenii fiind considerați pionierii reflexoterapiei. 

     Dar, masajul are o istorie și mai veche, fiind utilizat chiar mai devreme de anul 3000 î. Hr. , împreună cu meditația,dieta echilibrată, aromaterapia și alte metode de tratament, în medicina indiană numită Ayurveda sau știința autovindecării, printr-un stil de viață sănătos.

     După cum putem observa, din toate informațiile, pe care le-am adunat de-a lungul timpului , masajul a rămas până în zilele noastre una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a sănătății omului.

     Masajul este o terapie complementară și nu alternativă , pentru că nu există alternativă la fel de eficientă.

     Încă de la naștere, recomandarea generală a medicinei este ca fiecare bebeluș, pentru o dezvoltare armonioasă , să fie uns cu puțin ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de argan, ulei de migdale dulci) și masat pe tot corpul.

     Combinația de stimulare fizică, prin care sângele și limfa sunt puse în mișcare, cu atingerea umană, încărcată cu afecțiune și energie pozitivă, este exact ceea ce are nevoie organismul uman pentru pornirea sistemului de dezvoltare și autovindecare al corpului.

 

     În primii ani de viață, dacă nu există probleme medicale evidente, masajul este recomandat să fie făcut de persoane apropiate copilului, după ce au urmat o scurtă instruire, pentru că nevoia de afecțiune și iubire este mult mai are decât cea de pregătire profesională, iar o mamă iubitoare ajută mai bine decât orice terapeut din lume.

     După vârsta de 10-12 ani, masajul se poate efectua și în locuri special amenajate, deoarece răbdarea copilului crește, iar datorită ocupațiilor sale zilnice masajul profilactic este un tratament care-l poate feri de multe probleme viitoare.

     Adolescentul este persoana, sănătoasă, care are nevoia cea mai mare de masaj, el trecând prin diferite schimbări, exterioare și interioare, starea lui generală fiind una de dezechilibru. Masajul fiind terapia care se ocupă de întreg, tratând atât partea fizică a corpului cât și cea sufletească, el reușește să aducă armonie în această perioadă dificilă a omului.

     Cu cât înaintăm în vârstă, din păcate, în această societate, nivelul de stres crește și atunci nevoia de încărcare energetică a organismului crește și ea, de aceea masajul devine o practică obligatorie în viața omului modern.

     Paradoxal cu cât ai mai puțin timp liber cu atât mai mult ar trebui să apelezi la masaj, ca o soluție pentru echilibrarea stării fizice și psihice.

     Se poate spune că în spatele unui om de succes trebuie să existe și un terapeut bun, iar asta se observă în viața de zi cu zi. 

     În România, majoritatea persoanelor, cu studii peste medie și cu o stare financiară bună, apelează la masaj cel puțin o dată pe săptămână.

     Să spunem că din punctul acesta de vedere ne asemănăm cu Imperiul Roman.

     După 45-55 de ani, din cauza uzurii, organismul uman are din ce în ce mai mult nevoie de masaj, iar cei care apelează de 2-3 ori pe săptămână, la acest mod de tratament, se află exact în acest segment de vârstă.

     

     Există trei probleme generale pe care o persoană caută să le trateze prin masaj. 

     În primul rând, deoarece la noi nu există o cultură de profilaxie, omul vine abia atunci când îl doare , concret, undeva și nu mai poate, efectiv, funcționa. 

     Aici, cel mai bun exemplu sunt bărbații, care apelează la o terapie doar când nu mai există o altă cale de evitare a situației, majoritatea venind cu dureri toracale, lombare, cervicale, febre musculare, dureri de cap etc.

     Masajul terapeutic începe să fie la mare căutare, oamenii solicitându-l cu încredere, în foarte multe afecțiuni fizice și chiar psihice.

     Al doilea și cel mai căutat masaj, este cel general, de relaxare totală , de stare de bine, de ieșire din alergătura zilnică , antistres, senzație de plutire, uitare de griji și probleme.

     Depresia este una din afecțiunile cele mai grave, atingând o mare parte din populație și în care masajul de relaxare este mai mult decât o recomandare ci o nevoie reală.

     Acest masaj este indicat să fie făcut doar în locuri special amenjate pentru ca eficiența sa să fie maximă.

     Al treilea motiv pentru care o persoană vine la masaj este aspectul fizic. 

     Acest motiv există și în celelalte două cazuri numai că acolo, pentru moment, durerea sau stresul au ajuns la cote prioritare și atașamentul pentru corp a fost ușor micșorat.

     Mulți oameni au ajuns în lumea masajului plecând de la nevoia de masaj anticelulitic iar apoi descoperind ceea ce înseamnă acestă terapie cu adevărat.

     Masajul anticelulitic, strict, se face doar pe anumite zone ale corpului și nu are valoare atunci când organismul nu este considerat un întreg, ca în medicina ayurvedică.

      Persoanele care nu reușesc să înțeleagă acest lucru sunt și cele care vin doar în anumite perioade ale anului, de regulă înaintea sezonului estival sau atunci când vor să-l combine cu o dietă de slăbit (dieta rina, dieta dukan, dieta daneză). Aceste diete sunt periculoase pentru organism deoarece creează dezechilibre și ar trebui ținute doar pe o perioadă scurtă de timp și sub supravegherea unui specialist. În aceeași categorie intră și dieta ketogenică, dacă nu este aplicată corespunzător.

     Stresul este marele dușman al omului modern și este implicat în toate problemele cunoscute. Chiar și pentru afecțiuni de tipul celulitei el joacă un rol important deoarece împiedică arderea eficientă a caloriilor,fie ele din glucoză fie din grăsimi – ambelele duc la metabolism incorect – hormonii de stres încep să contribuie la creșterea depozitului de grăsime și concomitent crește nivelul zahărului din sânge și tesut, care nu se oxigenează corespunzător.

     Frumusetețea și puterea masajului vine din faptul că el reușește să ajute în toate aceste situații, cu care se confruntă omul.

     Ceea ce a fost bun pentru indieni, chinezi, egipteni și romani, acum mii de ani, a rămas la fel de valoros și pentru noi.

     De aceea, indiferent de problema pe care o aveți în viață, masajul este o terapie complementară care sigur vă va ajuta.

 

 

                                                     De ce să facem masaj la Cinnamon Beauty Salon ?

 

     După o mică introducere în lumea masajului și a valorii sale terapeutice acum să vedem cum alegem locația cea mai potrivită nevoilor noastre.

     În primul rând, deși financiar ca terapeut ai de căștigat, masajul la domiciliu nu este cel mai eficient mod de tratament și se recomandă doar persoanelor care efectiv nu se pot deplasa la un cabinet specializat.

     Simplu fapt că te duci într-un loc dedicat acestui lucru, că investești timp și bani, că faci un efort, că faci ceva special doar pentru tine și că te rupi de lumea înconjurătoare pentru una sau două ore, este un plus imens stării tale generale.

     La Cinnamon masajul nu este un produs ci un serviciu personalizat. El nu este împărțit în tipuri de masaj, cu prețuri diferite, în funcție de zonă sau de numele său. 

     Aici nu vindem masaj anticelulitic, terapeutic, de drenaj limfatic sau reflexoterapie ci lucrăm cu oameni, cu nevoile lor. cu unicitatea fiecărei persoane care ne trece pragul.

     Înainte de a începe prima ședință de masaj vom discuta puțin despre istoricul medical, despre anumite probleme de sănătate, alergii, suferințe anterioare sau încercări viitoare, iar apoi în funcție de rezultate dorite vom pune la punct un plan, pentru a avea, impreună, cele mai bune rezultate.

     Tipurile de masaj se vor combina în funcție de nevoile reale ale omului și se va pune accentul pe zona afectată. 

     De exemplu, într-un masaj terapeutic, cu dureri în partea superioară a spatelui, se va face un masaj general, pentru a pune sistemul circulator și limfatic în funcțiune, iar cea mai parte din timp va fi alocată zonei toracale și cervicale, care au o legătură puternică în acest tip de afecțiune. Aici se pot efectua și anumite mișcări din terapia Bowen care ajută la detensionarea zonei.

     Masajul de relaxare, antistres, are nevoie de mai mult timp pentru eficiență maximă și de aceea, de regulă, ar trebui realizat înntr-o ședință de aproximativ 2 ore.

     Se va pune accent pe  eliberarea energiilor negative, prin eliminarea toxinelor de la nivelul tălpilor, detensionoarea musculară din zona spatelui și a picioarelor, punerea limfei în mișcare, masarea centrilor nervoși de  pe scalp și tâmple, stimularea punctelor energetice de la nivelul membrelor superioare, acolo unde energia negativă stagnează, de cele mai multe ori.

     Masajul reflexogen sau reflexoterapia se va efectua prin activarea circulației la nivelul membrelor superioare și inferioare și prin stimularea punctelor reflexogene, care se găsesc în talpă, palmă și urechi. Deoarece toxinele au tendința de a coborâ, reflexoterapia puncte accent pe tratarea punctelor ,aferente organelor, din talpă.

     În masajul anticelulitic se va avea în vedere activarea sistemului circulator si limfatic, printr-un masaj general iar accentul va fi pus pe zonele afectate, adică coapse, șolduri, fese, abdomen sau brațe, dacă este cazul.

     Masajul de drenaj limfatic necesită un minim de două ore și este foarte util pentru persoanele care suferă de stări inflamatorii ale organismului sau țin anumite diete sau alte moduri de detoxifiere, deoarece stimulează eliminarea toxinelor din corp.

     Masajul cu pietre vulcanice este de mare ajutor celor care au probleme la nivelul splinei și au permanent membrele reci și o putere mai mică de digestie, de acolo și greutăți în consumarea alimentelor crude.  Pietrele vulcanice aduc căldură în corp iar prin poziționarea lor  la nivelul celor 7 centre energetice sau chackre, dispuse de-a lungul coloanei verbrebrale, se poate observa dacă există anumite dezechilibre.

     

     Un alt aspect important, poate chiar la fel de valoros ca terapia în sine, este mediul în care se desfășoară ședința de masaj.

     La Cinnamon Beauty Salon ținem cont de toate aspectele, de aceea căldura, confortul, curățenia și sentimentul de siguranță vor crea o atmosferă perfectă pentru relaxare.

     Meloterapia, prin muzica ambientală special aleasă , cât și aromaterapia cu uleiuri esențiale vor pregăti organismul pentru ca tratamentul să aibă o eficiență maximă.

     Prosoapele și cearșafurile folosite sunte perfect curate și schimbate după fiecare pacient.

     Uleiurile și cremele folosite sunt naturale, profesionale, testate și de o calitate superioară, fără efecte secundare cunoscute. În cazuri deosebite, unde există anumite sensibilități, alergii sau la gravide, se folosesc uleiuri 100% vegetale.

     În amenajarea camerei de masaj s-au luat în considerare majoritatea regulilor de feng-shui, pentru a potența energia mediului ambiant și starea de bine a pacientului. 

    Deoarece masajul este, în primul rând, un schimb de energii, terapeutul trebuie să aibă mereu o stare de dispoziție bună, atât fizică cât și psihică, pentru a nu-i fi afectată starea de sănătate și pentru a dispune de resursele neceare tratării celuilalt.

 

                                                                            Autotratament

 

      Pentru că există întotdeauna și perioade în care nu putem ajunge la un specialist este bine să știm anumite lucruri pe care le putem face și de acasă. Chiar și atunci când distanța fizică vă ține departe , nu ezitați să apelați la noi pentru un sfat sau o părere.

     Vă putem ghida, atât din punct de vedere nutrițional cât și cu remedii și tratamente naturiste.

     În cazul unei dureri fizice, cauzate de o lovitură, cel mai eficent este un masaj zonal cu gheață. Acesta se efectuează cu mișcări circulare , 5-10 minute, pânâ când locul este puternic vascularizat.

     Atunci când apare o durere de cap, indiferent de originea apariției ei, este de mare ajutor un masaj la nivelul frunții și tâmpleror. Prin apăsarea pe aceaste zone, inclusiv pe scalp, se realizează o eliberare a tensiunii și automat o scădere a durerii.

     Chiar și în durerile de ochi, stări de amețeală, sinuzită, stări de moleșeală sau epuizare generală, masajul la nivelul capului ajută foarte mult.

     Acesta trebuie realizat întotdeauna cu ochii închiși , pentru accesarea undelor alpha, și cu mișcări circulare în zona tâmpleror și scalp, și cu o presiune ușoară din mijlocul frunții câtre exterior.

     Durerile de cap pot apărea și datorită unor blocaje la nivelul mușchilor cervicali, dar pentru decontracturea acestora mai bine apelați la un terapeut.

     Cele mai frecvente dureri sunt cele din zona toracală, sub omoplați , umeri și cervicală. Acestea sunt cauzate de poziția greșită în care ne desfășurăm activitatea pe tot parcursul zilei dar și poziția incorectă din timpul somnului.

     Atunci când se poate identifica un punct dureros (trigger point) acesta se poate stimula cu ajutorul unei mingii de tenis, prin apăsarea de un perete sau alt suport tare. Pentru zone mai mari există rulouri speciale, care se folosesc la nivelul solului, pentru autotratament.

     Pentru zona lombară, dacă apar crize de sciatică sau alte blocaje, cu durere care coboară pe picior, trebuie realizată o decompresie la nivelul coloanei vertebrale.

     Acest lucru se poate efectua acasă cu ajutorul unei alte persoane care va susține picioarele celui afectat , la 90 de grade , cu o ușoară tragere spre înainte , tocmai pentru a decompresa discurile care apasă pe nervii coloanei vertebrale.

     La mijocul mușchiului fesier, pe ambele picioare, există un punct în care se acumulează tensiunea din nervul sciatic și care trebuie masat, spre exteriorul piciorului, cu o presiune medie, fiind dureros. Acolo ajută și presiunea cu o minge de tenis, aplicată tot prin mișcări circulare.

     În cazul apariției unei dureri de stomac, se realizează un masaj ușor, în sensul acelor de ceasornic, pornind din partea dreapta, urmând traiectoria colonului : ascendent, transvers și descendent. Alimentația trebuie oprită iar hidratarea se va face cu un amestec apă cu argilă și cărbune medicinal.

     Același lucru este valabil și pentru afecțiuni cronice, în crize de gastrită sau ulcer, unde regimul alimentar trebuie să fie prioritar.

     La dureri de membre se poate realiza un automasaj ținând, întotdeauna, cont de faptul că membrul sănătos comunică cu cel afectat prin coloana vertrebrală și îl ajută pe acesta în vindecare.

     Durerile de la nivelul mușchilor cât și febra musculară sunt ameliorate prin consumul de legume și fructe, deoarece aciditatea organismului este foarte mare în acele situații. Bicarbonatul de sodiu este cel mai alcalin aliment dar trebuie consumat doar în cazuri extreme, foarte rar.

    Organismul trebuie ajutat cu cantități mai mari de vitamina C naturală, din kiwi, aronia, pătrunjel sau ulei de cătină.

      La fel este nevoie de un aport de magneziu crescut și de aceea se pot face băi cu sare epsom (sare amară) sau pulverizări zonale cu ulei de magneziu, masat ușor până la absorbție.

     Pentru durerile din tălpi, inflamarea lor sau alte probleme care apar din zona genunchiului în jos, ajută foarte mult băile cu apă călduță, sare epsom și uleiuri esențiale. Se poate realiza și o autoreflexoterapie cu ajutorul unor pietricele mici, care se introduc în lighean sau cadă. La fel de mult ajută și plimbarea în picioarele goale pe diferite suprafețe, unde se realizează direct contactul cu solul , adică nisip, iarbă, pietriș.

    Pentru cei care-și doresc un corp mai frumos sau vor să slăbească, de cele mai multe ori stagnarea toxinelor este problema principală.

     Aceștia trebuie ca în timpul dușului, să realizeze un periaj pe întreaga suprafață a pielii, pentru a ajuta organismul să elimine cât mai ușor aceste toxine.

     Periajul trebuie realizat cam o dată pe săptămână, pornind de la extremități, adică întâi se realizează periajul picioarele și brațelor cu mișcări câtre inimă, apoi se continuă și cu celelate zone. Eficiența maximă s-a obținut cu perii din fibre de Sisal, special concepute pentru aceste gen de peeling.

     Toxinele stagnează în zonele unde sistemul circulator este foarte puțin pus în funcțiune și spre zonele de evacuare ale corpului. Cele mai afectate părți ale corpului sunt coapsele, fesele, șoldurile, abdomenul și chiar brațele , unde grăsimea ajunge să se stocheze în blocuri.

     Pentru evitarea acestei situații, se poate efectua un program simplu, zilnic și de preferat dimineața, de doar 30 – 60 de minute care să conțină exercițiile fizice specifice acestor zone : genuflexiuni, flotări, înot, gantere, bicicletă, mers pe jos.

    Sedentarismul este considerat cu 20% mai periculos decât fumatul așa că pentru un aspect fizic de invidiat și pentru o sănătate bună, mișcarea fizică reprezintă medaliatul cu aur al sistemului de sănătate.

    Masajul vine, întotdeauna, să completeze efortul pe care fiecare dintre noi trebuie să-l facă singur, pentru sănătatea lui. 

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *