Comparație între principalele diete cunoscute
De obicei, când omul aude cuvântul dietă se gândește automat la o restricție alimentară, pentru a obține anumite beneficii.
Majoritatea dietelor promovează ideea de a pierde rapid în greutate, pentru că de cele mai multe ori asta își doresc oamenii. Dar această slăbire fizică se face, întotdeauna, cu efecte secundare ascunse.
Pentru a înțelege cum funcționează fiecare dietă, în parte, o să facem o mică analiză a lor.
Cea mai la modă dietă este, acum, dieta Rina care se bazează pe un principiu simplu : organismul uman nu poate procesa mai multe tipuri de alimente, la o masă, și de aceea ele trebuiesc consumate separat, în acest fel digestia făcându-se eficient.
Alimentele sunt împărțite în 4 categorii și ai voie să mănânci dintr-o categorie doar o singură dată pe zi, într-un ciclu de 4 zile care se repetă timp de 90 de zile. Diferența dintre dieta Rina și ale diete este că ea vrea să fie mai mult un stil de viață care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp și nu-ți promite o slăbire spectaculoasă , într-o lună de zile.
Dieta Rina are un principiu,de bază, pe care majoritatea specialiștilor îl consideră sănătos, adică consumul de fructe dimineața, pe stomacul gol, micul-dejun fiind exclusiv format din fructe pe parcursul celor 90 de zile. Se consideră că fructele sunt cele mai digerabile și detoxifiante alimente iar dimineața este perioada când organismul elimină toxinele. Prima masă a zilei trebuie să fie. întotdeauna, cât mai simplă pentru a susține corpul în procesul său de detoxifiere.
Un alt principiu sănătos este cel al meselor la ore fixe.
Dieta Rina te lasă să-ți alegi ora dar doar între anumite intervale. Micul dejun se poate lua între 7:00 și 11:00, prânzul între 12:00 și 14:00 iar cina între 18:00 și 20:00. Nu există gustări între mese iar ultima masă trebuie luată maxim la ora 20:00.
Toate studiile au ajuns la concluzia că mâncatul la ore fixe este benefic omului, rutina alimentară fiind un lucru plăcut organelor care se ocupă cu digestia. Atunci când există o regularitate a meselor dorința de stocare devine mult mai mică, deoarece există certitudinea că alimentele există și urmează să fie primite, la anumite ore. Corpul chiar se pregătește de masă, cu ceva timp, înainte aceast lucru eficientizând inclusiv metabolismul.
S-a observat, pe populația afro-americană, că există o tendință de îngrășare, mult mai mare față de ceilalți, pentru că, la nivel genetic, celula are memorie. Asta înseamnă că există o frică de foamete, moștenită, pe care ființa umană o poartă în interiorul ei, de-a alungul sutelor de ani. Corpul lor, în momentul în care, a dat de alimente, din abundență, fiind învățat cu lipsa, cu foametea, a început să stocheze toată acestă mâncare neștiind cât va dura această perioadă.
Exact același lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care mănâncă neregulat sau care încearcă să slăbească prin înfometare. La nivel celular apare o frică, un stres, iar organismul când va prinde ceva nutrienți va încerca să-i rețină, mai ales grăsimea, care este cea mai concentrată sursă de energie.
Respectând, pe cât este posibil, anumite ore de masă, vom educa tubul digestiv să producă, la acele ore memorate de creier, o cantitate optimă de sucuri digestive, iar digestia și absorbția nutrienților se va face cu minim de efort și maxim de eficiență.
Mesele la ore fixe oferă, mental, această siguranță, nevoie pe care omul o caută cu disperare încă de la naștere, într-o stare de certitudine totul funcționând mai bine.
Evitarea gustărilor între mese este, la fel, un lucru extrem de sănătos pentru că lasă o pauză mai mare, de care are nevoie stomacul în procesul de digestie. Stomacul lucrează până la evacuare sa completă 3-4 ore, într-o alimentație exclusiv vegană, 6-8 ore dacă trebuie să digere carne, 8-10 ore pentru ouă și 10-16 ore pentru lactatele concentrate (brânză, unt, smântâă) și pentru grăsimile saturate ( untură, slănină, margarină, nucă de cocos).
Stomacul fiind și el ca orice mașinărie, atunci când funcționeză permanent riscul de a se strica crește mult mai mult. El are nevoie, după încheierea procesului de digestie și de o pauză, de minim o oră, iar orice fel de gustare, chiar și o fructă sau o alună îl oprește din odihnă. Tocmai când crede c-a primit un moment de răgaz îi mai aruncăm o sarcină de efectuat.
Pericolul care mai există, în această situație, este că un stomac obosit poate transmite la creier senzația de foame permanentă, care automat va duce la supraalimentație și creștere în greutate.
În momentul în care un aliment, chiar și unul sănătos, rămâne nedigerat, într-un stomac obosit, la 37 de grade, într-un mediu umed și întunecat, acesta va începe să fermenteze și va genera acizi, substanțe toxice pentru organism. De aici rezultând o îmbolnăvire și a ficatului, care trebuie să lupte cu toate aceste substanțe.
Dieta Rina te lasă să iei ultima masă maxim la ora 20:00, regulă care aduce foarte multe beneficii sănătății noastre, iar dacă cobora acest interval până la orele 17:00 – 18:00 era perfect, deoarece tot ce se mănâncă după se depune în procent de minim 85%, din cauza programului de secreție al insulinei.
Pentru ca somnul să fie odihnitor, ultima masă trebuie luată cu minim 4 ore înainte de culcare altfel poate apărea insomnia, agitația sau alte stări de disconfort. Știind că secreția maximă de melatonină începe de la ora 22:00 și se termină la ora 2:00, noi ar trebui ca acest interval să ne prindă în pat, dormind iar asta nu se poate face cu un stomac plin sau care abia a început procesul de digestie.
Lipsa unei mese de seară, pe termen lung, are efecte excelente pentru sănătatea noastra deoarece prin acest obicei scade nivelul de colesterol din sânge, scade glicemia și scade procentul de grăsime din corp, lucru dorit de majoritatea persoanelor care se apucă de o dietă.
A treia regulă din dieta Rina este că pe întreaga perioadă de 90 de zile, cina trebuie să reprezinte, cantitativ, jumătate din ceea ce s-a mâncat la prânz.
Și cum după masa de seară nu ne mai așteaptă, teoretic, decât somnul cum ar trebui să fie această masă ? Foarte mică cantitativ și caloric sau chiar deloc.
Ultima regulă sănătoasă din dieta Rina este că trebuie consumată multă apă, pe tot parcursul zilei, iar cel puțin o dată la două zile trebuiesc făcute exerciții cardio.
Consumul de lichide împreună cu somnul sunt principalii piloni ai sănătății și de aceea trebuie să avem mereu grijă să fim hidratați, corespunzător cerințelor corpului nostru.
Ce înseamnă o hidratare corectă ?
Calculul cel mai exact este cel raportat la greutatea fiecărei persoane, adică 30-40 ml pe kilogram corp, dar există și anumite situații când aceste valori trebuiesc depășite, în funcție de activitățile fizice desfășurate pe parcursul zilei. Un alt indiciu este aspectul urinei care trebuie să fie fără miros (inodore) și fără culoare (incolore). În momentul în care urina este galbenă și miroase înseamnă că persoana respectivă nu a băut suficiente lichide.
Lichide însemând aici apă, ceaiuri, sucuri de fructe, fructe și supe.
Majoritatea oamenilor nu consumă destule lichide și sunt într-o stare de deshidratare inconștientă. Practic cu cât înaintezi în vârstă senzația de sete scade, datorită lipsei de antrenament, și îmbătrânirea organelor se face mult mai rapid.
Suntem atât de preocupați de activitățile noastre zilnice încât efectiv uităm sau ”nu avem timp” nici măcar să bem apă. Prin acest lucru, pe termen lung, ne educăm organismul să funcționeze cu resurse mai puține, de parcă am trăii în deșert, iar săracul de el evită să ne mai și ceară apă.
Ca și în cazul unei alimentații neregulate, consumul dezechilibrat de lichide induce corpului o stare de stres, de nesiguranță, iar atunci când va primi un volum mai generos de apă sau alte băuturi retenția va fi maximă. Vom fi exact ca o cămilă care, în cocoașă, face rezerve de grăsime pentru aproximativ două săptămâni.
Valoarea consmului unei cantități mari de lichide se poate observa la persoanele care suferă de diabet insipid, aceștia ajungând chiar la 10-20 de litrii pe zi. S-a demonstrat că aceste persoane nu fac niciodată pietre la rinichi, nu fac niciodată infecții urinare și au o piele foarte frumoasă chiar la vârste înaintate.
Se spune că cea mai bună cremă de față este cea care conține doar două ingrediente : lichide și odihnă.
Exercițiul fizic, cardio, care este recomandat cel puțin o dată la două zile are un rol extrem de imporant, fiind cel mai important factor de menținere a sănătății și longevității.
Prin exercițiu fizic se produc la nivelul creierului și se descarcă în circulația sangvină cele mai mari cantități de molecule ale plăcerii (dinorfine, dopamină, encefaline, endorfine, serotonină) cu rol fundamental în buna funcționarea a creierului dar și în prevenția și combaterea tuturor bolilor pshice grave (schizofrenie, paranoie,manie). Depresia este cea mai frecventă suferință mintală și care se tratează, obligatoriu, și printr-un efort fizic regulat.
Mișcarea fizică este procesul prin care tensiunea arterială scade, colesterolul sangvin scade, vasele de sânge sunt desfundate, stimulează hormonul de creștere la orice vârstă. Ea este cel mai puternic fixator de calciu în oase, articulații, mușchi și creier, de aceea osteoporoza tratată exclusiv medicamentos, fără efort fizic, va avea șanse de reușita aproape nule.
Exercițiu fizic este vital și în diabet fiind supranumit ”insulina neinjectabilă” deoarece menține echilibru glicemic și micșorează rezistența la insulină a organismului.
Ultimele studii au ajuns la concluzia că în cazul unui cancer, indiferent că este cancer de piele sau cancer pulmonar, mișcarea este un factor mult mai important chiar decât alimentația și de aceea orice pacient cu cancer trebuie neapărat să facă efort fizic, dacă vrea să-și mărească șansele de supraviețuire.
Dieta Rina este împărțiă în 4 zile : proteine, amidon, carbohidrați și vitamine.
Ziua 1 sau ziua de proteine : micul dejun este compus din fructe, în procent de 80-90% la care se pot alătura semințe și nucifere, masa de prânz este alcătuită din carne, de preferat slabă, preparată la grătar, abur sau chiar prăjită. Tipul de proteină ales la prânz trebuie păstrat și pentru cină dar consumată la jumătate , cantitativ. Nu este permisă alăturarea unei surse proteice din carne cu una din brânzeturi sau cu o porție de cartofi. Singurul lucru acceptat lângă proteină, la ambele mese, este o porție mare de salată de legume proaspătă.
Prin alăturarea unei porții generoase de salată, care vine cu un pH alcalin și cu foarte multe fibre, aciditiatea proteinei scade iar digerabilitatea ei crește. Deci, ca regulă generală, la orice porție de carne trebuie consumată și o cantitate dublă de salată de legume.
No comment