"Eu judec evoluția omului după felul în care se hrănește.
O nutriție corectă trebuie să pună la lucru gândirea, inima și voința : gândirea percepe și apreciază gustul, savoarea; inima simte satisfacția foamei domolite; voința conduce și controlează masticația potrivită.
Omul inteligent și înzestrat cu gândire trebuie să se analizeze în toate manifestările și să știe clipă de clipă până unde se întinde activitatea rațiunii, a inimii și a voinței sale.
Există mai multe motive care împing omul să dorească să-și îmbunătățească felul de a se hrăni : dorința de a avea un corp sănătos, binedispus, eficient, cu un aspect armonios și plăcut, dorința de a dobândi sau de a găsi forța și energia tinereții, satisfacția de a avea o gândire degajată, clară, eliberată de influențele unei digestii proaste și ale unui sânge impur, bucuria pe care o procură constanța unui apetit normal care apreciază mâncarea bună și, în fine, fericirea de a simți regularitatea naturală, libertatea în funcționarea organelor digestive.
Arta de a ne hrăni corect este, din păcate, încă puțin apreciată sau prost înțeleasă.
A mânca poate să fie un act instinctiv, mecanic sau un proces conștient și chibzuit.
Masa bună este cea pe care o consumăm când simțim că ne este foame și pe care o terminăm înainte de a ne fi săturat.
Este o remarcă valabilă și pentru oameni, și pentru animale : sațietatea le stârnește nevoia de a moțăi și chiar de a dormi.
Ambianța locului în care mâncăm nu este nici ea indiferentă; trebuie să ne străduim să o facem plăcută și calmă. Din păcate, foarte mulți oameni se hrănesc încă în mod inconștient și dezordonat, cu gândul la treburile lor sau discutând cu însuflețire, fără să acorde atenție gustului alimentelor, să le mestece corect și să le înghită cu recunoștință.
Dacă împrejurările vă obligă să faceți conversație, aceasta trebuie să fie plăcută, despre frumusețea naturii, despre frumoasele lucruri dobândite în viață etc. , niciodată despre lucruri negative.
În general, este interzis să criticăm, să judecăm cu gândul sau cu vorba ceea ce este josnic, nefast sau deprimant, și cu atât mai puțin omul nu trebuie s-o facă atunci când mănâncă.
Există subiecte care pur și simplu otrăvesc.
Indiferent de regimul ales, chiar și cel mai strict vegetarianism, nu uitați că vă otrăviți cu adevărat dacă, hrănindu-vă, sunteți stăpâniți de gânduri sau de sentimente negative.
Nu începeți mesele fără a trimite un gând de mulțumire iubirii universale, veșnicul izvor al vieții.
Omul devine ceea ce mănâncă.
Natura vie a determinat pentru fiecare hrana cea mai adaptată. Pentru om, este vorba de o hrană vegetală, proaspătă și pură, care se strică greu. Pentru alegerea hranei, natura ia dăruit omului instinctul, un sentiment interior care îi permite să descopere cei corespunde.
Alimentele dulci aduc blândețe, alimentele sărate aduc echilibru, alimentele amare tonifică, dar trebuie consumate în cazuri particulare.
Fructele alungite reprezintă inteligența, cele sferice, rotunde, sentimentele.
Unele alimente sunt formate din elemente ale căror vibrații sunt altruiste, gata pentru sacrificiu de sine. În primul rând, bobul de grâu, apoi secara, porumbul, fructele, legumele.
Omul ar trebui să se hrănească de preferință cu aceste elemente.
Hrana formată din carne nu se împacă cu scopul urmat prin învățătura vieții divine, din cauza radiațiilor dăunătoare pe care le conține.
Animalul nu are același nivel de dezvoltare ca ființa omenească, iar carnea și sângele lui dăunează dezvoltării noastre. Hrănirea cu carne nu este sănătoasă și nu aduce nimic favorabil evoluției omului, căci vibrațiile ei au un caracter inferior. Găsim aici una dintre cauzele care favorizează coborârea spre materie. Din acest motiv cei care se hrănesc cu carne de animale își pregătesc condiții de viață care îi predispun la tot felul de boli și afecțiuni.
Multe civilizații au dispărut deja sau sunt pe cale de dispariție din cauza unei hrane bazate doar pe carne.
Omul carnivor nu-și poate înalța gândirea la sublim, nici nu poate să simtă vibrațiile interioare ale sufletului său, care l-ar orienta spre puritate și înțelegerea infinitului.
Conștient de această decădere fiziologică și spirituală, omul rațional trebuie să-și înmulțească eforturile ca să devină în mod voit vegetarian și frugivor.
Să fiți convinși că niciun medicament nu poate să elimine otrăvurile ce ajung în sânge ca urmare a consumului de carne.
Când consumă carne, omul primește în el răul care provine din sângele vărsat prin violență. Cel ce nu poate să renunțe la carne nu poate refuza răul. De aceea, se poate spune că cel care nu a intrat încă în starea de conștiință a lumii cauzale nu poate să fie un adevărat vegetarian.
Vindecarea nu se poate obține decât printr-o hrană vegetariană și o respirație profundă și ritmată.
Vegetarianul adevărat trebuie să îndeplinească trei condiții : hrană, gânduri și spirit.
A gândi și a vorbi negativ despre aproapele tău este la fel de nefast ca a consuma carne.
Pomii fructiferi există pe pământ ca să ajute omenirea pe drumul evoluției. Fiecare fruct este în relație cu forțe specifice. Unele fructe trezesc energii fizice, altele acționează asupra sentimentelor.
O ființă care vrea să progreseze va alege, deci, fructele care se potrivesc aspirațiilor sale.
Este bine să consumăm fructe, dar numai atunci când vrem să ne folosim de calitățile specifice ale uneia dintre ele trebuie să le folosim cu prioritate.
A ne hrăni corect înseamnă și a consuma produse din fiecare anotimp. Primele legume, primele fructe de primăvară sunt, în ținuturile noastre, salata, pătrunjelul, ceapa și usturoiul verde, căpșunele, cireșele. În acest anotimp, ele sunt, pentru corpul care duce lipsă de vitamine, o sursă de forțe dătătoare de viață și reînnoitoare.
Începeți-vă masa cu o mică salată de crudități preparată chiar de voi.
Merele, care influențează sentimentele, îi transmit organismului omenesc calități precum blândețea, bunătatea, indulgența. Pepenii galbeni acționează la fel.
Perele au un efect benefic asupra minții, ca și nucile, care, prin forma lor, seamănă cu creierul omului.
Cireșele fac omul vesel, întărind și purificând sistemul sangvin.
Căpșunele și zmeura tonifică sistemul nervos.
Cei care au nevoie să se calmeze să mănânce porumb.
Cele acre, ca lămâile sau varza murată, sunt benefice pentru ficat și bilă.
Piersica și caisa formează o combinație rea.
Pepenele roșu curăță stomacul și intestinele. Consumat dimineața pe stomacul gol, elimină nisipul din rinichi și facilitează scurgerea bilei.
Fasolea uscată este indispensabilă vegetarienilor. Foarte hrănitoare, înlocuiește carnea și contribuie la întărirea sănătății și a caracterului și la întreținerea unei bune dispoziții.
Dacă vreți să profitați de bogăția conținută în fasole, preparați-o fără s-o asezonați. Fierbeți-o în apă curată, cu o jumătate de ceapă, fără să puneți ulei. Când s-a fiert, adăugați puțină sare.
Totuși, e bine să nu mâncați fasole uscată mai mult de o dată pe săptămână, altfel predispune la artrită și la avariție.
Cartofii sunt un produs bun. Este preferabil să-i fierbem întregi, căci atunci își păstrează maximum de vitamine. Nu-i mâncați niciodată reci și nici nu-i încălziți. Ar putea să provoace acidități dăunătoare și puterea lor nutritivă e atunci foarte slabă. Copiii și adolescenții îi pot consuma cu unt sau cu brânză.
Adulții, ca să scape de depuneri care ar putea să astupe vasele sangvine, ar trebui să-i mănânce, o dată sau de două ori pe săptămână, fierți sau copți la cuptor, fără sare și fără grăsimi sau orice altceva adăugat.
Ceapa este un aliment de foarte mare valoare. În afara mâncărurilor gătite, este foarte benefic să fie consumată crudă în salate. Ea tonifică sistemul nervos și întreg organismul. La cuptor sau fiartă și asezonată apoi cu puțin ulei și lămâie, constituie un remediu bun contra constipației. Folosită crudă, seara, favorizează somnul și calmează sistemul genital. Ea purifică sângele și este potrivită pentru ființele slabe sau anemiate, care trebuie să capete obiceiul de a o consuma zilnic.
Ceapa le conferă un ten frumos femeilor, are calități afrodiziace și distruge paraziții intestinali.
Usturoiul este și el foarte valoros. Tratează și dezinfectează, acțiunea lui fiind eficientă contra arteriosclerozei și hipertensiunii.
Dacă suferiți de o iritație cronică a traheii, dacă tușiți, mâncați în fiecare seară un cățel de usturoi, mestecând foarte încet.
Usturoiul conferă vitalitate și purifică sângele.
Orezul integral este unul dintre rarele alimente bogate în nutrienți și ușor de digerat. Este foarte util pentru cei care sunt obligați să ia masa de seară târziu, căci se asilimează într-o oră. Foarte curat, lasă puține depuneri în organism. Este un aliment favorit adepților, căci favorizează reculegerea, meditația. Este bun și pentru cei care suferă de inimă. Ca să nu se producă un efect constipant, este recomandat să se mănânce și multe fructe.
Lintea, mai ușor de digerat decât fasolea și având avantajul că nu îngrașă, conține multe calorii. Are și proprietatea de a întări vederea.
Mazărea este bogată în albumină și, dacă e consumată des, pielea feței devine mai frumoasă.
Varza este foarte recomandată celor care suferă de stomac (gastrită, ulcer). Este bine să se bea 250ml suc de varză, dimineața pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun. Varza are și particularitatea de a întări ficatul.
Prazul este un aliment ușor și vitalizant. Benefic pentru stomac și intestine, poate fi consumat seara.
Prazul insuflă tendința spre poezie, idealism, dar și spre vanitate.
Ardeiul gras și tomatele sunt bogate în vitaminele A și C, care ameliorează vederea și vitalizează întregul organism. Ardeiul gras îndeosebi ajută la dezvoltarea globulelor roșii și este, deci, recomandat anemicilor, dar, desigur, trebuie mâncat în cantitate mare, fie crud, fie doar puțin copt, atât cât să poată fi curățat, în salată împreună cu tomate, ceapă, lămâie și ulei.
Este preferabil să consumăm tomatele crude. Dacă vrem să le punem în mâncăruri gătite, este bine să fie adăugate la sfârșit, ca să nu fie lăsate la fiert decât cinci-șase minute. Tomatele conțin exalați și nu sunt deloc indicate oamenilor cu rinichii bolnavi. Culoarea frumoasă a tomatelor acționează în mod benefic asupra moralului. Se poate face un piure de tomate crude răzându-le și asezonându-le cu ulei, sare, pătrunjel tocat și ceapă.
Supa stimulează sucurile stomacului. O supă din legume diferite, fără să se adauge vreo grăsime, tonifică organismul, aducându-i diferite elemente utile.
Unul dintre alimentele de bază este pâinea din grâu integral, bogată în calorii și în vitamina B. Este bună pentru inimă, stomac și intestine.
Cel care vrea să se îngrașe să mănânce pâine, paste, supă. Cel ce vrea să rămână slab să se abțină de la ele.
Copiii încă mici trebuie să trăiască în cele mai bune condiții, adică trebuie hrăniți cu fructe.
Dacă un copil e anemic, dații pere; dacă e puțintel grosolan, dații mere; dacă n are sentimente nobile, dații cireșe, care îi reglează stomacul.
Pepenele verde, coarna, dovleacul reglează stomacul.
În principiu, fructele dezvoltă sentimente nobile, dar nu trebuie să mâncăm prea multe, ca să nu supraîncărcăm stomacul.
Mâncați întotdeauna fructe proaspete.
Chiar dacă vă hrăniți cu cea mai bună pâine și cu alimentele cele mai sănătoase și cele mai curate, funcționarea stomacului vostru poate fi grav compromisă dacă înghițiți în grabă, fără să mestecați.
Digestia incompletă care va urma vă va îngreuna stomacul. Mintea și toate organele vă vor fi perturbate, veți simți indispoziție, nemulțumire, indispoziție nu numai fizică, ci și în elaborarea și manifestarea gândurilor și sentimentelor voastre.
Respectați următoarea regulă : nu mâncați când sunteți nervoși sau neliniștiți. Este preferabil să vă abțineți de la mâncare până când nu vă veți dobândi echilibrul spiritual și liniștea interioară.
Cea mai bună hrană și cel mai bun mod de a mânca sunt cele în urma cărora vă simțiți satisfăcuți și ușori, gata să vă reluați cu voioșie activitatea.
Enervarea, proasta dispoziție în timpul meselor sunt o adevărată otravă pe care sângele o răspândește în organism, intoxicând toate celulele.
Niciun gând rău, niciun sentiment negativ nu trebuie să vă preocupe mintea și inima în timpul meselor.
Îndepărtați din minte amintirea greșelilor comise de voi înșiși și de ceilalți.
Nutriția se bazează pe legea iubirii.
Fiți conștienți de gândurile și sentimentele voastre în momentul primei înghițituri și la fel în momentul ultimei înghițituri.
Legea fundamentală ce trebuie respectată cu strictețe este să mâncăm cu iubire, adică cu bună dispoziție și cu un sentiment de recunoștință pentru binefacerile divine.
Există principii care sunt valabile pentru toți : să mâncăm încet, să avem gânduri calme și concentratre, să evităm discuțiile când mâncăm, să mestecăm îndelung, să nu mâncăm prea mult și să nu ne ridicăm chiar sătui de la masă, să sfârșim mesele mulțumind și menținând plăcerea și recunoștința pentru ce am mâncat, simțind încă finețea și gustul hranei.
Este preferabil să urmăm un regim strict vegetarian nu din obligație, ci conștient și în deplină cunoaștere, fără constrângere exterioară.
Alegerea alimentelor este o problemă personală, care depinde de gustul fiecăruia și de ceea ce organismul său asimilează cel mai bine.
Nu mâncați niciodată ceva ce nu vă place !
Dacă vă duceți la un bolnav, duceții numai cei place.
Omul este obligat să postească cel puțin o dată pe lună, ca să-i ofere puțină odihnă stomacului. În douăzeci și patru de ore de post conștient, celulele corpului pot să se regenereze.
Dacă vreți ca un bolnav să se vindece repede, nu-i dați nimic să mănânce. Lăsați bolnavul fără hrană, ca să treziți în el un impuls pentru viață.
E mai bine să nu aveți ce mânca decât să mâncați fără iubire.
Pentru a stabili un contact cu lumea Divină, prin hrană, omul trebuie să mănânce simțind iubire și recunoștință. În aceasta constă filosofia alimentației inițiatice.
Pentru un discipol hrana trebuie să devină o legătură vie între el și Dumnezeu.
Cel care vrea să fie sănătos trebuie să mănânce hrană preparată de cineva care îl iubește. " Peter Deunov – Arta Sfânta a Nutriției