Semințe de dovleac – cea mai hrănitoare proteină vegetală (probabil)


 

     

     "Cele mai bune semințe sunt cele din dovleac. Proteina din dovleac este una dintre cele mai hrănitoare. Dar să fie crudă!

     Gândiți-vă că ea are nu mai puțin de cinci pelicule care o protejează până să se ajungă la miez. Această protecție îi asigură starea de echilibru, perfectul raport între yin și yang, ceea ce o face atât de completă. Pe de altă parte proteinele ei sunt foarte ușor asimilabile de organism.

     Este minunată dacă se combină cu grâu încolțit și stafide pentru cei care doresc diversificare ”

     Aceasta este descrierea pe care o face Valeriu Popa semințelor de dovleac, în una dintre cărțile sale.

 

     Când eram noi mici aveam semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac și nucă. Pe primele două le găseam ”la pahar” cu sare, prăjite în oala de noapte, iar nuca o găseai în câte-o prăjitură de casă, în cozonac, de Paște și de Crăciun sau ți-o luai singur, din pom, ”bătând” nucul.

     Ce fistic, caju, nuci braziliene, nuci pecan, semințe de chia, semințe de susan, chiar negru, semințe de cânepă, și multe altele. Țin minte că nuci de macadamia am mâncat, prima oară în viață, în același timp cu copiii, când aveau vreo 3-4 ani. 

     Toate aceste nuci și semințe sunt foarte bune și , în general, sănătoase, dar asta nu le face cu nimic mai grozave decât cele care cresc pe meleagurile noastre.

     Fără nicio analiză nutrițională, ci doar apelând la logica bunului simț, deducem că un aliment cu cât este consumat mai proaspăt, mai puțin procesat și se cultivă mai aproape de casa noastră, cu atât este mai compatibil cu orgasnimul nostru și ne aduce mai multe beneficii.

     Nuci mâncăm de pe vremea dacilor , iar semințe de dovleac și de floarea soarelui , cam de vreo 500 de ani, de când au fost aduse din America de Sud, respectiv de Nord.  

 

     De câțiva ani, de când consum aceste semințe, în mod constant, am fost fascinat de propietățile lor incredibile. Atât dovleacul, cât și semințele sale, sunt niște alimente foarte hrănitoare care se pot consuma de la aproape orice vârstă. Chiar există niște experimente făcute pe bebeluși care au fost hrăniți cu piure de dovleac,zilnic, și care s-au dezvoltat perfect normal și sănătos. Dovleacul și semințele de dovleac sunt foarte sigure, fără efecte secundare și cu cazuri extrem de rare de alergii.

       Și dacă tot vorbeam despre copii, semințele de dovleac sunt excelente împotriva diferiților paraziți intestinali : oxiuri, tenie, giardia etc. 

      Există mai multe variante de tratament, dar cea mai eficientă este cea în care se consumă semințe de dovleac + ceai de cimbrișor. Seara, la o oră după masă , se consumă un număr de semințe de dovleac, crude, egale cu numărul de kilograme al copilului, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 50 de semințe. După ce acestea sunt mestecate foarte bine, la 5-10 minute se bea o cană de ceai de cimbrișor.

     Tratamentul durează 3 săptămâni de zile și este de preferat să fie început într-o zi cu lună plină, când paraziții au un maxim de activitate, multiplicare și dezvoltare. După o pauză de o săptămână, până la următoarea lună plină, se repetă timp de 4 luni, consecutive. 

     Dacă vreți ca acest tratament să fie eficient trebuie ca în această perioadă să se consume un regim vegetarian, fără lactate, fără dulciuri și toată familia să ia parte la el. Împreună suntem mai puternici și orice situație o depășim mult mai ușor, dacă ne implicăm întreaga familie în rezolvarea problemei. Deci și împotriva paraziților trebuie să luptăm împreună.

     Beneficiile semințelor de dovleac sunt nenumărate și o să amintim doar câteva dintre afecțiunile care se pot ameliora sau chiar vindeca, cu ajutorul lor.

     Semințele de dovleac măresc secreția de lapte a lehuzelor (stimulează lactația) având un rol important în insuficiența galactogogă (secreție scăzută de lapte)

      În infecții renale și cistită, colecistită, este recomandat tratamentul cu 3 căni de ceai din semințe de dovleac, pe zi, timp de o săptămână. Modul de preparare al ceaiului constă în fierberea a 2 linguri de semințe de dovleac într-o cană cu apă, timp de 5 minute.

    În probleme ale prostatei : prostatita, adenom de prostată, prostată mărită tratamentul constă în consumul de 1-2 linguri/zi semințe de dovleac (o linguriță pentru cei sub 70kg și 2 lingurițe la cei peste 70kg) , măcinate la râșniță. Semințele de dovleac se iau împreună cu un pahar de apă (250ml), o porție dimineața și una seara, timp de 30 de zile. În funcție de rezultate cura poate să țină până la 3 luni de zile.

    În afecțiuni cardiace (insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemica, bradicardie, pericardita ) se recomandă consumul a 50-100g de semințe de dovleac sau o linguriță de ulei de dovleac, dimineața. Rolul acestora este de a desfunda vasele de sânge și de aceea se pot utiliza pe o perioadă mai lungă de timp, chiar pentru întreaga viață.

     Insomnia este o altă afecțiune în care semințele de dovleac ajută prin cantitatea foarte mare de magneziu și de triptofan (578mg/100gr). Triptofanul este substanța de bază din care lobul frontal al creierului nostru face serotonina, iar cu ajutorul zincului este transformat în melatonină. Lipsa sau o cantitatea insuficientă de serotonină, în creier, este strict legată de apariția și întreținerea depresiei. Prezența cărnii în alimentație blochează fluxul de triptofan la creier.

     Datorită conținutului ridicat de zinc (90% DZR/ 100gr ) este recomandat în tratarea bolilor venerice ( herpes genital, sifilis, chlamydia, trichomonas, HPV) , menopauză sau diferite tipuri de cancere. Zincul are un rol deosebit în buna funcționare a sistemului imunitar, sinteza proteinelor, vindecarea rănilor, sinteza normală a ADN-ului, diziviune celulară etc. 

      Tratamentul constă în consumul a 100-200 grame de semințe de dovleac, timp de 10 zile, plus 2 căni de ceai, din semințe de dovleac, cu tot cu coajă. Decoctul se va face prin fierberea a 2 lingurițe de semințe de dovleac, timp de 5 minute, în 250ml de apă.

     Acidul fitic (fitații) ,care se găsește în semințe și nuci, limitează absorbția zincului de aceea este recomandat ca acestea să fie lăsate la înmuiat , câteva ore, înainte de consum.

     În diferitele forme de cancer ( cancer de piele, cancer pulmonar, cancer ovarian, cancer osos, cancer de col uterin, cancer la sân, cancer testicular etc) semințele de dovleac au un rol foarte important datorită conținutului ridicat de grăsimi, vitamine și microelemente.

     Pe lângă un regim vegetarian cu crudități, în toate aceste afecțiuni, se recomandă consumul a până la 200 de grame de semințe de dovleac, zilnic, pe o perioadă de minim 10 zile.

     Întotdeauna cantitățile mari de semințe sau nuci se vor consuma doar după ce au fost lăsate la înmuiat, minim 8 ore.

     Cataracta se ameliorează și se previne printr-un consum de 30gr de semințe de dovleac, zilnic sau o linguriță de ulei din semințe de dovleac. 

       Dovleacul ajută aparatul digestiv și previne, în mod natural, constipația. Se poate consuma, preventiv , o linguriță de ulei din semințe de dovleac, dimineața, pe stomacul gol.

     Și în diabet este recomandat consumul a 2 lingurițe de ulei din semințe de dovleac, presat la rece, una dimineața, pe stomacul gol și una înainte de culcare.

     Pentru hemoroizi se folosesc atât semințele de dovleac 50-100gr zilnic, cât și uleiul din semințe de dovleac, cu care se unge, de mai multe ori pe zi, dar și după fiecare scaun.

     Edemul pulmonoar se tratează cu 500 gr semințe de dovleac, tăiate în bucăți și fierte 

     Uleiul din semințe dovleac este recomandat atât pentru tratarea tuturor afecțiunilor de mai sus, cât și profilactic, schema utilizată fiind de o lingură din ulei de semințe de dovleac de 5 ori pe săptămână (luni-vineri, pauză sâmbătă-duminică) timp de o lună, apoi pauză o lună și reluat.

     Pentru un efect maxim hepato-protector se recomandă, dimineața, pe stomacul gol, o lingură de ulei din semințe de dovleac în care se amestecă o linguriță de fructe de armurariu (silimarină), râșnite.

 

 

      Semințele de dovleac susțin procesul de detoxifiere al organismului de metale grele, în special la eliminarea plumbului.

un timp mai îndelungat de păstrare a bioenergiei 

supa crema de dovleac

ulei de dolveac

 

 28 proteine, 47 lipide,  5 glucide 572 kcal

sursa buna de fier – 18% 

sursă bună de zin – 70%

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *