Discriminarea terapeutului(maseurului) bărbat şi experienţele mele


 

     Încă din timpul practicii ni s-a spus că peste tot se caută numai fete, nu contează că sunt spa-uri, centre de recuperare medicală sau saloane de înfrumuseţare şi c-o să fie foarte greu să ne găsim undeva de lucru.

casa de sanatate dragomir curs masaj terapeutic                                               Casa de sănătate​ Dragomir –  Curs masaj terapeutic

 

     Pornind cu acest handicap, terapeutul bărbat va încerca întotdeauna să ştie o gama cât mai variată de terapii, să se autoeduce permanent, să-şi uimească pacienţii cu mişcări noi de la o şedinţa la alta, să fie mereu cu un pas înaintea celorlalţi tocmai pentru a face faţă discriminarilor.
    Ca bărbat vei fi discriminat de ambele sexe, în general din cauza percepţie total greşite asupra lucrurilor care se întâmplă efectiv la o şedinţa de masaj.

 

     Prostia începe încă de la recepţie din modul cum prezinţi lucrurile: când sună o persoană(femeie sau bărbat) şi vrea să-şi facă o programare şi tu îl întrebi : – “Doriţi la fată sau la băiat ?” deja în acest moment în capul clientului lucrurile prind o tentă sexuală iar majoritatea le-ar fi imposibil să zică – “Vreau la băiat.” ( în mintea ta te gândeşti că dacă alegi bărbatul o să pară ciudat pentru toată lumea şi mai rău dacă ai prieten sau soţ – adică cum poţi să-i zici iubitului – “Vezi că mă duc la masaj, aveam de ales într-o fată şi un băiat şi am ales băiatul, nu ştiu exact de ce, aşa am simţit eu că e mai bine” . – şi eu în locul respectivului m-aş supără. ; iar ca bărbat să ai de ales între fată şi băiat când tu deja ai în cap ideea că masajul e ceva obscen, trebuie să fii nebun. E imposibil să nu-ţi pui în minte întrebarea – “Ce sunt gay ? Cum să mă duc să mă maseze un bărbat “.


     Majoritatea maseurilor echipelor sportive(atât de fete şi de băieţi) sunt bărbaţi dar acolo vezi altfel pentru că totul pleacă din capul tău şi din modul în care îţi sunt prezentate lucrurile.
 

     Dacă atunci când vrei să te programezi la o şedinţa de masaj ţi se spune : “ La ora la care doriţi dumneavoastră cel mai bun terapeut disponibil pentru a vă rezolva problemele este George. Este ok ?” – altfel vezi lucrurile. Dacă creierul te întreabă de ce ai ales bărbatul acuma ai nişte răspunsuri concrete – pentru că George este disponibil atunci când vreau eu şi este un terapeut bun şi-mi va rezolva problemele. 


    Totul pleacă de la modul în care şti să te faci perceput de oameni.

    Când în joc e sănătatea ta nu te interesează sexul doctorului, ci cât de bun este, ce recomandări are, cât de bine o să-ţi rezolve problema.

 

     Noi tratăm atât frumuseţea cât şi sănătatea, suferinţe fizică şi psihice deopotrivă , aşa că sexul terapeutului ar trebui să fie ultima ta problema când vii la un tratament (doar în cazul în care ai anumite inhibiţii sau iubiţi/iubite extrem de geloase – dar şi în aceste cazuri o discuţie înainte poate face minuni).

     Maseurii sunt nişte profesionişti care, la fel că voi, vor să-şi facă meseria cât mai bine şi pun suflet în ceea ce fac, nu contează ce probleme ai, ei vor încerca mereu să va facă bine. 


     Experienţa, cunoştiinţele şi recomandarea ar trebui să fie criterile de selecţie pentru un terapeut.

 

Belle Silhouette Salon primul salon la care am lucrat                                                  Belle Silhouette –  primul salon la care am lucrat


     Ca maseur trebuie să câştigi încrederea oamenilor, să discuţi mereu cu ei şi înainte şi după, să le asculţi sugestiile, să-i faci să se simtă confortabil, în siguranţă, şi să înţeleagă că ei sunt stăpâni pe situaţie şi pot decide ce vor şi ce nu vor în orice clipă a şedinţei. 

     Cea mai mare problema a maseurilor atunci când vine vorba de bărbaţi este homofobia, majoritatea plecând de la ideea că trebuie să fi gay să vrei să-l freci pe spate pe un alt bărbat sau se simt inconfortabil.


     Da sunt de acord atunci când vine vorba de un masaj de relaxare, ca bărbat e ok să alegi o femeie să-ţi facă masaj dar dacă pe tine te doare spatele de nu mai poţi şi te umpli de medicamente ca fraierul şi nu vrei să vi la un masaj terapeutic doar din cauza unor fobii îmi cer scuze că trebuie s-o spun dar eşti un prost.


    Probabil va uitaţi la fotbal şi voi ca şi mine, dar v-aţi gândit vreodată cine îi freacă, înainte şi după meciuri, pe Messi sau pe Ronaldo ca să nu-i doară nimic ? Un bărbat.
     Cei mai buni clienţi pentru terapeuţi bărbaţi sunt atleţii şi sportivii care ştiu ce înseamnă un masaj şi caută cele mai bune servicii, nu genul celui care le oferă.
     Tu eşti interesat să-ţi rezolvi problemele cât mai repede şi mai bine.

     În cei aproape doi ani de când practic oficial această meserie am avut norocul sau şansă de la Dumnezeu s-o pot practică permanent încă înainte să-mi termin studiile.
Am întâlnit toate tipurile de oameni, am lucrat pe vouchere de 15 ron sau şedinţe în spa-uri de la 200 ron în sus, dar pe toţi i-am tratat la fel şi am încercat să le ofer tot ce puteam eu mai bun la momentul respectiv.

 

     Au fost şi mai sunt momente când a fi bărbat, în acest domeniu, este o problema pentru anumite persoane, chiar dacă nu te cunosc şi nu ştiu că poate chiar le-ai putea schimba viaţă în bine.
     Singura persoană pe care chiar am înţeles-o a fost o musulmanca care risca să-şi piardă diferite părţi ale corpului dacă era văzută descoperită de un alt bărbat.

 

Adică dacă foloseşti fraza cu “Nu mă lasă religia” ar trebui să meargă în orice domeniu. 

     De-a lungul timpului am cunoscut o mulţime de oameni care n-aveau nicio problemă ca persoana care îi tratează este bărbat, ba chiar ele îmi transmiteau mie o oarecare stare de inconfortabilitate şi jenă. 
 

    Asistente tv şi semi-vedete care deşi aveau o părere proastă depsre frumuseţea lor, arătau bine şi se dezbrăcau fără nicio reţinere, ceea ce pentru mine care eram la început era destul de dificil – creierul (că el e de vină de obicei) începea să facă tot felul de scenarii în care îmi făceam probleme că nu sunt încă destul de bun, că poate au mai făcut în multe locuri şi la maseuri cu experienţă iar eu o să par penibil.


                            Vedeţi că e greu şi de partea cealaltă a mesei.

 

belle maison spa sedinta de masaj de relaxare in cuplu                                        Belle Maison Spa – locul în care am avut multe de învăţat 

 

      Cel mai dificil este cu clienţii străini, pentru că ei n-au nicio jenă în acest domeniu.

     Am avut un domn turc de care mă rugăm şi îi explicăm că nu e nevoie să se dezbrace complet şi e ok să-şi păstreze lenjeria intimă. N-am reuşit. Se aşeza întotdeauna în fundul gol pe masă de masaj şi nu mai ştiam cum să-l acopăr în prosoape, plus că se plimbă prin salon doar într-un halat uşor transparent.
     La fel şi cu toate doamnele care după o anumită vârstă (60+) simţeau nevoia să se dezbrace mai mult decât era nevoie.
     E valabilă teoria că odată cu înaintarea în vârstă începe să nu-ţi mai pese de părerile nimănui, de nimic în general şi să faci exact ceea ce simţi.

     Iar un moment destul de awkward” a fost când a venit o fetiţă de 12 ani cu mama ei (ele fiind în vacanţă în România şi stabilite în Austria de mulţi ani) să-i fac masaj de relaxare pentru că acolo părinţii ei o duceau mereu.
    Vedeţi voi este destul de dificil să masezi o fetiţă de 12 ani într-o societate ca a noastră.
     Pentru mine era ciudat, pentru ceilalţi oameni din salon era ciudat, doar ea şi cu mama ei erau mulţumite şi n-aveau nicio problemă .

    Chiar ieri am avut un moment de nelinişte, pentru că venea o doamna căreia i se spunea “filipineză” care era şi profesoară de yoga, şi părea încă de când şi-a făcut programarea telefonică c-o să fie greu să înţelegi ce vrea, nici cum o cheamă nu ştiai 100%.
    Până la urmă doamna era irlandeză, preda yoga străinilor din România şi ne-am înţeles chiar bine, deşi, ca orice persoană spirituală ştia că cel mai bun masaj se face în linişte şi n-am discutat decât la sfârşit.
Acum o să aştept cu nerăbdare săptămâna viitoare, când vine mama ei.


     Una dintre cele mai frumoase părţi ale acestei meserii este faptul că ajungi să cunoşti foarte mulţi oameni, din domenii total diferite, fiecare cu ideile şi conceptele lui despre viaţă şi de la fiecare poţi să înveţi câte ceva.

    Oamenii nu înţeleg că atunci când vin prima oară la masaj, terapeutul nu se gândeşte la modul :  ”- cum o arată şi asta goală, o avea păr pe picioare, o încăpea pe masă, n-o să-i mai tacă gură o ora.”


     Nu, nu asta gândim, hai să va spun eu ce gândesc când aştept o persoană nouă.


     În primul rând vreau să aflu care este obiectivul şedinţelor, ce o deranjează, ce o doare, că e o problema de sănătate, de frumuseţe sau doar nevoia de relaxare.


                    Ce pot eu să fac pentru tine ca să-ţi îmbunătăţesc viaţa.

 

masaj terapeutic la cinnamon salon terapia punctelor dureroase                                                        Masaj la Cinnamon Salon – noua mea casă


     Tu ca terapeut ai grijile tale pentru că vrei să-l mulţumeşti pe acel om, să simtă că eşti implicat 100% în ceea ce faci şi că îţi pasă de el.
 

    Vin persoane care îţi povestesc cum au făcut ele masaj cu pietre vulcanice, cu beţe de bambus, la patru mâini, la şase picioare, că au fost la nu ştiu câţi maseuri şi terapeuţi care le-au făcut nu ştiu ce minunaţii, îţi pun milioane de întrebări şi până la sfârşitul orei trebuie să le demonstrezi că merită să plătească în continuare pentru tine, că serviciul tău este de calitate şi au nevoie de el. Nu e uşor.

De aceea e bine că înainte de o programare concretă să veniţi la o mică discuţie, pentru că  asa şi clientul şi terapeutul să se simtă în largul lor chiar de la prima şedinţă.

 

    Am foarte mulţi prieteni bărbaţi, pe care îi cunosc încă de când învăţăm primele mişcări de masaj, care nici acum n-au resusit să profeseze legal într-un centru tocmai din cauza acestei discriminări (80% din personalul din acest domeniu sunt femei)
    Din cauza acestei probleme majoritatea lucrează la domiciliul clientului şi sunt foarte buni în ceea ce fac pentru că doar aşa pot supravieţui. Din păcate, de regulă, mai au şi un alt job pentru a face faţă cheltuielior.

     Masajul din punctual meu de vedere nu este o meserie. Este o chemare. Faci acest lucru pentru că simţi că trebuie să-l faci şi şti că făcându-l bine o să poţi ajută cât mai mulţi oameni.

    N-o să ajungi milionar, n-o să fi vreo celebritate dar pentru mine momentul când un om îţi mulţumeşte din suflet că nu-l mai doare spatele, că nu mai are gâtul înţepenit, că se simte mai bine în pielea lui, că i-ai transmis o stare de bine, că ai reuşit măcar 1% să-i schimbi viaţă într-un sens pozitiv, valorează mai mult decât orice.

    Câteodată ai nevoie de confirmarea oamenilor că faci bine ceea ce faci , chiar dacă tu simţi deja asta.


    N-o să uit niciodată când o fată cu gâtul înţepenit a plecat în culmea fericirii, când o doamna în vârstă îmi mulţumea rugându-se pentru sănătatea mea, când am fost mai apreciat decât un masaj de pe o plajă din Thailanda, când unele persoane care făceau de mai mulţi ani tratamente pentru a avea copii şi au reuşit într-un final ( mi-au sugerat că poate şi terapiile mele au ajutat), când am simţit c-am făcut mult bine.


    Cel mai plăcut lucru este totuşi atunci când băieţii mei vor să le fac un masaj , o mângâiere, un ceai, nu contează ce , pentru că aia simt ei c-o să le facă bine.
 

           Toate lucrurile astea minunate nu poţi să le cumperi cu nimic.

   

masaj la domiciliu                                                                           Cel mai plăcut masaj

 

    Dacă faci un lucru bine, cu pasiune şi crezi în el n-ai cum să greşeşti niciodată si sunt foarte mulţi terapeuţi care fac asta numai că nu-i lăsaţi să va ajute. Nu contează sexul atunci când cauţi un om care să aibă grijă de ţine şi de sănătatea ta.

    Fiecare are stilul sau şi e mai bun în anumite terapii de aceea e bine înainte să alegi unul să încerci mai mulţi, fete şi băieţi, nu contează.


     Gaby Mitric, Emilia David şi Roxana Alistar (Belle Maison Spa) sunt nişte persoane minunate, de la care am avut mereu câte ceva de învăţat; Riccardo Lombardi este unul dintre cei mai buni terapeuţi pe care i-am cunoscut, mereu în căutare de a învaţă lucruri noi şi sper să mai am prilejul să mai învăţ de la el şi alte lucruri, iar Mari, fata cu care lucrez acum la Cinnamon Beauty Salon, este o persoană incredibilă, pe care deşi viaţa a supus-o la tot felul de greutăţi ia îşi face în continuare treaba cu pasiune şi pune suflet în fiecare terapie pe care o oferă.

   Noi cei care lucrăm în domeniul acesta, o facem cu plăcere, cu zâmbetul pe buze împreună cu voi, pentru voi. 

            Vă mulţumesc că aţi ajuns până aici cu cititul şi va doresc o zi frumoasă.

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *