[fb_button]

     

     Din 2017 am decis c-a toate zilele de naștere din familie să fie sărbătorite cu dulciuri sănătoase pe care să le poată consuma și Felix care are doar 10 luni.

     Așa că de ziua iubitei mele soții am decis să experimentez un tort aproape perfect ( o să vă explic mai încolo de ce aproape și nu perfect).

    Pentru rețetă am decis, din start, ca tortul să fie raw-vegan adică și crud și fără proteină animală : lapte, ouă, unt etc. După aceea am considerat că atât zahărul care este un drog toxic cât și făina din cerelale trebuiesc eliminate iar în loc de cacao am folosit pudră de roșcove pentru propietățile ei antioxidante și nu numai.

    În concluzie tortul este ideal pentru persoanele cu intoleranță la lactate, gluten ( boala celiacă) , pentru diabetici în cantitate mică, pentru vegetarieni și vegani, pentru persoanele care țin post și pentru orice om de altfel deoarece chiar a fost gustos.

    A avut foarte mare succes, nesperat putem spune, având în vedere scepticismul familiei mele pentru produse sănătoase. Chiar taică-miu a mâncat două porții ceea ce este incredibil.

    Mă bucur că copiii l-au mâncat cu foarte mare plăcere și am primit comenzi și pentru următoarele aniversări.

    Felix a mâncat și el dar până la urmă ce nu mănâncă el. 🙂

    Să trecem și la rețeta de tort folosită.

    Ca sursă principală de inspirație am folosit cartea Ligiei Pop – Diversificarea raw și vegană o carte foarte bună pentru Felix din care i-am făcut majoritatea rețetelor și le-a mâncat cu plăcere.

 

 

    Pentru blat am ales cele mai sănătoase nucifere posibile din grădina proprie cum se poate spune :  alune de pădure românești și migdale românești sparte cu mânuța mea.

     Din punctul meu de vedere migdalele sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe pământ și ar trebui consumate cât mai mult posibil.

     Toți specialiștii indiferent de natura lor le recomandă ca gustarea ideală în orice dietă sau problemă de sănătate.

      Despre migdale puteți citi mai multe în articolul dedicat lor ca să nu lungesc foarte mult povestea.

      Pe lângă nucifere am folosit ca îndulcitor curmale deshidratate din Iran pe care le folosesc de regulă în laptele vegetal. Mult mai gustoase sunt cele proaspete din Tunisia dar acelea sunt de preferat să fie consumate singure pentru a savura gustul lor delicios.

                        Pasul 1 : blatul 

    – alune de pădure românești170 gr. (lăsate o oră la înmuiat)

    – migdale românești150 gr. (lăsate peste noapte la înmuiat și apoi curățate de pielițe, au ajuns la 200 gr dupâ înmuiere)

   –  curmale deshidrate fără sâmburi170 gr. ( lăsate la înmuiat o oră)

     Toate ingredientele le-am băgat pe rând în robot iar apoi după ce s-au amestecat bine și aluatul a devenit ușor lipicios l-am întins în forma de tort.

 

 

                  Pasul 2 : crema de ciocolată

  – unt de cocos bio presat la rece125 gr. ( lăsat pe calorifer la topit)

  –  pudră de roșcove100 gr.

   – stafide aurii100 gr. ( stafidele le-am lăsat la înmuiat 2 ore în 50ml de apă după care le-am blenduit până s-a format o cremă dulce)

     Untul de cocos topit l-am amestecat împreună cu pudra de roșcove timp de 15 minute până s-a făcut o cremă de ciocolată foarte fină iar apoi au fost adăugate și stafidele blenduite.

      Toată crema am întins-o peste blat și le-am adăugat la congelator pentru 20-30 minute.

 

 

                        Pasul 3 : frișca de caju

  – caju crud250 gr. ( lăsat la înmuiat 2 ore)

  – unt de cocos bio presat la rece50 gr. ( lăsat pe calorifer la topit)

  –  zeama de la o jumătate de lămâie

  –  miere50 gr. ( știu c-ați auzit toți mitul cu mierea sub 1 an interzisă dar asta este o poveste pe care o s-o dezvolt mai mult intr-un articol separat)

–  apă de la filtru100 ml

     Toate ingredientele au fost introduse în robot până când am obținut o cremă foarte fină iar apoi crema am întins-o peste stratul de ciocolată.

      În această cremă moale și pufoasă am pus 100 gr. de vișine decongelate și scurse de zeamă și l-am băgat din nou la congelator pentru 30 de minute.

                        Pasul 4 – decorul

  –  fructe de pădure ( zmeură, mure, coacăze roșii, afine ) – 2oo gr.

  –  fulgi de migdale – fără număr

     L-am decorat cu fructele de pădure și fulgii de migdale și l-am lăsat în congelator până la servire.

 

 

 

     Cu 20-30 de minute înainte de cântat ”La mulți ani ” l-am lăsat în frigider.

 

 

      Cel mai mare regret acum este că fiind prins într-un program de post negru n-am mâncat și eu o felie.

     Acum să-i facem și o mică analiză nutrițională că gustos a fost, de mâncat s-a mâncat dar oare este mult mai sănătos decât un tort obișnuit ?

     În primul rând să știți că deși vine cu un aport destul de mare de calorii contează și de unde provin aceste calorii.

     Nu poți să compari 100 de calorii din fructe cu 100 de calorii din crenvurști deși la întocmirea meniurilor prin școli și grădinițe se caută doar obținerea unor valori indiferent de proveniența lor.

 

                            Valori nutriționale

 

     Tortul a avut aproximativ 1750 gr. și 6220 de kcalorii deci undeva la 370 kcalorii pe 100 gr. ceea ce nu este foarte mult dar nici puțin.

     Fiind totuși un tort sățios,dens, nu se poate mâncă decât o felie destul de mică.

 

   Valori totale și pentru 102 gr. :

  Proteine (117 gr.) – 7 gr. ( aport bun mai ales că provin din surse sănătoase)

  Lipide (463 gr.) – 28 gr. ( cam multe așa că data viitoare micșorez cantitatea de unt de cocos )

  Carbohidrați (521 gr.) – 31 gr. ( destul de mulți mai ales că tortul a fost dulce deci se poate scade din curmale, stafide cât și din miere )

  Fibre (106 gr.) – 6 gr. ( un aport bun de fibre având în vedere că torturile din comerț nu depășesc 2 gr. iar majoritatea au între 0 și 1 gr. )

  Zaharuri (322 gr.) – 19 gr. ( mult deci trebuie neapărat scăzut aportul de zaharuri)

 

                            Minerale 

 

     Calciu (1342 mg.) – 81 mg. (9%DZR)

     Fier (38 mg.) – 2.28 mg. (13%DZR)

     Magneziu (1604 mg.) – 96 mg. (27%DZR) – excelent

     Fosfor (3015 mg.) – 181 mg. ( 18%DZR)

     Potasiu (6882 mg.) – 413 mg. (12% DZR)

     Sodiu (116 mg.) – 7 mg. (0.5% DZR) – excelent

     Zinc (26 mg.) – 1.56 mg. (10% DZR)

     Cupru (12 mg.) – 0.72 mg. (28% DZR)

     Mangan (19 mg.) – 1.14 mg. ( 27% DZR)

     Seleniu (66 µg. ) –  3.96 µg. (8% DZR)

 

                             Vitamine 

 

      Vitamina C (70 mg.) – 4,2 mg. ( 7%DZR)

      Vitamina B1 (2.638 mg.) – 0,15828 mg. (13% DZR)

     Vitamina B2 (2.86 mg.) – 0.1716 mg. (10% DZR)

     Vitamina B3 (17.4 mg. ) – 1.044 mg. ( 7% DZR)

     Vitamina B5 (6.2 mg. ) – 0.372 mg. ( 6% DZR)

     Vitamina B6 (3.38 mg.) – 0.202 mg. ( 15% DZR)

     Vitamina B7 (204 mg.) – 12.24 mg. ( 41% DZR)

     Vitamina B9 ( 391 µg.) –  23.5 µg. ( 6% DZR)

     Vitamina E (67.2 mg.) –  4 mg. ( 27 % DZR)

     Vitamina A (1588 UI) – 95,3 UI ( 4% DZR)

     Vitamina K (121 µg. ) – 7.26 µg. ( 7% DZR)

 

                   Aminoacizi esențiali și seminesențiali

 

     Triptofan (1430 mg.) – 84 mg. (27% DZR )

     Treonina (3800 mg.) – 228 mg. (25% DZR)

     Izoleucina (4311 mg.) – 259 mg. (22% DZR)

     Leucina (8215 mg.) – 493 mg. (19% DZR)

     Lizina (4174 mg.) – 250 mg. (11 % DZR)

     Metinonina (1626 mg.) – 98 mg. (8% DZR)

     Fenilalanina (5435 mg) – 326 mg. (16% DZR)

     Valina (5767 mg.) – 346 mg. ( 23 % DZR)

     Cisteina (1884 mg.) – 113 mg. (10% DZR)

     Tirozina (2707 mg.) – 162 mg. ( 8% DZR)

     Arginina (12996 mg.) – 780 mg. ( 25% DZR)

     Histidina (2853 mg.) – 171 mg. ( 19% DZR)

     Alanina (5548 mg.) – 333 mg.  (50% DZR)

 

 

 

     În concluzie tortul se poate îmbogăți cu câteva superalimente gen spirulina, chlorella, cânepă etc.

     Ne auzim pe 21 aprilie de ziua lui Felix cu următorul tort raw vegan care sper să fie mult mai sănătos și mai gustos decât acesta.

     Spor la preparat de dulciuri sănătoase.

     Doamne ajută.

 

 

Comments

comments

No comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *