Dureri musculare – cauze şi tratament (I)


 

 
Terapia punctelor dureroase (Trigger points therapy) – partea I

 

     Pentru a vă explica mai uşor ce sunt trigger points-urile prima oară trebuie să înţelegeţi cum funcţionează muşchii din corpul nostru.

     Muşchiul scheletic este format din fascicule de celule numite fibre. Fibrele conţin miofibrile iar miofibrilele la rândul lor sunt alcătuite din sarcomere care conţin filamente proteice.

     Sarcomerele în mod obişnuit funcţionează ca nişte pompe mici, care se contracta şi eliberează sângele în funcţie de nevoile metabolice ale vaselor capilare.

     Când sarcomerele dintr-un trigger point rămân contracturate circulaţia sângelui este oprită în acea zonă de unde rezultă o lipsă de oxigen şi o acumulare de deşeuri care irită acel punct.

    Trigger point-ul răspunde la această problemă declanşând semnale dureroase către creier până acesta instaurează o politică de odihnă a muşchiului.
         Acesta intră în repaus, încetezi să-l mai foloseşti iar el începe să se scurteze şi să se strângă.

terapia-punctelor-dureroase-desen-fibre-musculare

      Dacă te doare gâtul încetezi să-l mai întorci prea mult.
     Dacă te doare umărul, laşi pe altcineva să se întindă după un obiect.


      Acesta este un sistem natural de apărare pentru ca muşchiul să nu sufere şi mai mult.
     Fiind un sistem foarte bine pus la punct, corpul vine cu o idee care pare excelentă la început, să folosească alţi muşchi pentru a duce povara.
   

    Problema este că acei muşchi trebuie să facă o treabă incomodă şi neobişnuită pentru ei şi în scurt timp vor dezvolta şi ei trigger points-uri iar întreaga zonă va rămâne blocată.

     În funcţie de zona afectată poţi să ajungi să nu-ţi mai poţi îndoi genunchiul, întoarce capul, să-ţi ridici braţul sau să-ţi legi şireturile.

     Durerea acestor trigger points-uri se poate manifesta ca o durere profundă, uneori ascuţită şi se poate regăsi pe toată suprafaţa corpului, poate apărea ca o durere de cap, durere în zona sinusurilor, durere cervicală, durere de spate sau în oricare altă parte a corpului.

     În partea a II a voi prezenta cauzele formării acestor puncte dureroase şi cum se pot evita.

 

       Aceste informaţii sunt preluate din cartea  – "The Trigger Point Therapy Workbook – Your Self-Treatment Guide for Pain Relief" – Clair Davies şi dacă vreţi s-o citiţi în întregime v-o pot trimite în format pdf.

     Dacă aveţi dureri de spate,  dureri de cap sau alte părţi ale corpului iar timpul nu vă permite să învăţaţi cum să vă reparaţi singuri, atunci sunaţi la Cinnamon Salon ( 0730.992.638) sau direct pe mine (0722.394.420)pentru o programare la o şedinţă de masaj terapeutic.

 

Comentarii

comentarii

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *